Сирийските бунтовници заплашват да бойкотират примирието

ОFFNews 03 януари 2017 в 09:15 3124 3

Снимка REUTERS

Сирийските бунтовнически групи заплашиха да прекратят мирните преговори, планирани до края на месеца, предава Би Би Си. 

В своето изявление бунтовниците казват, че има "големи нарушения" в процеса по прекратяване на огъня от страна на сирийското правителство.

"Докато бунтовниците спазват прекратяването на огъня в цяла Сирия, режимът и неговите съюзници не спират стрелбата", казват бунтовниците.

"Тъй като нарушенията продължават, бунтовническите групи прекратяват всички дискусии, свързани с преговорите в Астана", се съобщава в изявление на бунтовниците. 

Те твърдят, че районът Уади Барада, който е под техен контрол, около Дамаск е бомбардиран ежедневно. През изминалите седмици те обвиниха сирийското правителство в опити да превземе територията, която доставя вода за столицата.

Правителствените военни отрекоха обвиненията.

Примирието бе обявено на 29 декември от руския президент Владимир Путин.

Путин твърди, че са подписани три документа: за прекратяване на сраженията между сирийското правителство и опозицията, за контрол на примирието и декларация за готовност за започване на мирни преговори, обясни руският президент. Владимир Путин отбеляза също така, че споразуменията са крехки и изискват внимание и проява на търпение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

03.01 2017 в 12:50

Стълкновенията между правителствената сирийската армия и "бунтовниците" са в долината Уади Барада. Това е мястото откъдето се водосннабдява Дамаск. Мястото където тези "умерени" изверги отровиха половината водоизточници с горива и химикали. Наивно е да разчитат, че Дамаск ще им се предаде жаден, като Велико Търново през 1396г. Асад не е Шишман да си изостави столицата и народа на благоволението на джихадистите. Масово изтребление трябва там, никакви преговори!