"Ще променим закона": Граждани на Флорида се обявиха срещу свободната продажба на оръжия в САЩ

OFFNews 18 февруари 2018 в 16:12 8081 6

Снимка AFP

Ема Гонзалес

Пламенна реч срещу политиката за свободно закупуване на оръжие в САЩ произнесе 18-годишната ученичка Ема Гонзалес. Момичето е част от оцелелите след масовата стрелба в училище във Флорида миналата седмица, когато 19-годишният Никълъс Крус уби 17 души.

"Нека всеки политик, който взима пари от Националната асоциация за оръжия, да се засрами", каза Гонзалес пред оцелели, родители на деца и граждани на Форт Лодърдейл, където именно се разви трагедията.

Тя нападна президентът Доналд Тръмп за това, че е получил огромна сума пари по време на своята кампания преди изборите именно от лобитата на оръжейния бизнес. В отговор на изказването на момичето тълпата скандираше "срам".

"Това беше последната масова стрелба. Ние ще променим закона", закани се ученичката, след като припомни, че Крус съвсем законно е купил оръжието, с което изби 17 души. 

"Въпросът за това дали човек трябва да притежава автоматично оръжие не е политически. Това е въпрос на живот и смърт", заяви ученичката. 

"Ако президентът дойде при мен и ми каже, че това е ужасна трагедия и няма какво да се направи, ще се радвам да го попитам колко пари получи от Националната асоциация за оръжия", допълни тя, "всъщност няма значение, защото я знам - 30 милиона." 

По-рано днес пък президентът на САЩ пък хвърли вината за случилото се върху ФБР.

Тръмп написа в Туитър:

"Много е тъжно, че ФБР пропусна всички сигнали, свързани със стрелеца от Флорида. Това е неприемливо. Те губят твърде много време да докажат връзка между Русия и предизборния щаб на Тръмп. Върнете се към основните си задължения и ни накарайте да се гордеем!"

Американските власти попаднаха под изстрелите на остри критики за това, че не са предприели действия по няколко тревожни сигнала, свързани със стрелеца Крус. По-рано ФБР призна, че на 5 януари е получило обаждане от близък на Крус, който е разказал, че младежът имал намерение да убие хора, в това число и в учебно заведение.

"Тази информация трябваше да бъде разглеждана като потенциална заплаха и трябваше да бъде предадена на бюрото на ФБР в Маями, което щеше да извърши необходимите разследвания. Случило се е точно обратното и се оказва, че не е имало задълбочено разследване и процедурите не са били спазени", написа в съобщение до медиите Федералното бюро за разследване.

Информаторът е съобщил по телефона, че Крус е въоръжен и че публикува заплашителни послания в социалните мрежи.

ФБР също така призна, че през септември потребител в YouTube е подал сигнал за коментар, оставен от потребител с име Никълъс Крус. Коментарът гласи: "Ще стана професионален стрелец в училищата".

След атаката, която е осемнадесетата подобна в рамките само на тази година, множество хора започнаха да призовават за по-голям контрол над продажбата на оръжия в САЩ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

5

SC

18.02 2018 в 23:00

За малко да помисля, че сама си е писала речта.

23293

4

Стефан

18.02 2018 в 22:55

Да, същия примитивен и мизерен сценарий, който ни разиграват и тука, и в Сирия, и с разни "бежанци".
Много тъпо. Явно и там няма да проработи.

11698

3

Johann

18.02 2018 в 21:43


Ако някой е решил да убие хора ще го направи с каквото и да е-вземи му оръжиетотой ще убие с нож,вземи му ножа,той ще убие с камък,с камион,с отверка. Убива човека,а не оръжието. Тръмп бил взел $30 М от НРА,ами Клинтън с $150 М от руснаците с още милиони,милиони долари от държави в Близкия Изток избиващи своите граждани и проповядваще насили. Типично Холивудско лицемерие. Започнаха толкова бързо с атаката срещу Тръмп за оръжията,че човек остава с впечатлението,че всичко предварително е режисирано и очаквано.

11698

2

Johann

18.02 2018 в 21:41

Жалко за загиналите деца и възрастни застреляни от социопата в училището във Флорида,само че наместо да обвиняват този маниак който е гонен от три училища и се е фукал как ще бъде професионален убиец,наместо да обвиняват ФБР,защото с многобройните си отдели са проспали или поради некадърност или нарочно такова важно предупреждение те обвиняват Тръмп. ФБР- нали за това са там. Нали за това им се плащат шестцифрени заплати и имат неограничени възможност да се намесят и проверяват живота на всеки един американец до подробности. За кои ли път проспиват важни предупреждения-и за 11 Септември са предупреждавани,и за терориста които искаше да гръмне самолет със сложен взрив в гащите и то баща му ги е предупредил и за Лас Вегас също и за сега. Не са виновни оръжията това много добре го знаят демократите,но не им изнася. Щата Индиана има най-строгите закони за оръжие в целите САЩ и е с най-много убийства в целата страна.