Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Стрелецът от Флорида е член на бяла националистическа групировка (обновена)

Днес Никълъс Круз бе обвинен за убийството на 17 души

OFFNews 15 февруари 2018 в 20:18 9413 2

Снимка ЕПА

Нападателят от Флорида Никълъс Круз е свързан с бялата националистическа военизирана група "Република Флорида", предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

На сайта на "Република Флорида" групата се самоопределя като "организация за защита на гражданските права на белите", чиято цел е да създаде бяла етническа държава във Флорида. Смята се, че лидерът на групата е Джордан Джереб.

Джереб потвърди, че нападателят Никълъс Крус е член на организацията и е участвал в военизирани учения в Талахаси. Той добави, че групата свиква "спонтанни демонстрации на случаен принцип" и се опитва да не участва в модерния свят.

Джереб заяви, че не познава Крус лично, но подчерта, че той не е действал от името на групата и отговорността за деянието му е лично негова.

Лидерът на "Република Флорида" добави, че Крус е имал някакви проблеми с момиче и вероятно решението да извърши нападението в деня на Свети Валентин не е съвпадение. 

След нsколкочасов разпит на 19-годишния стрелец от Флорида тази сутрин бяха повдигнати обвинения в предумишлено убийство на 17 души.

Четиринадесет оцелели при стрелбата в гимназия "Марджъри Стоунман Дъглас" са настанени в болница. Крус все още в болнична дреха, след като бил хоспитализиран със затруднено дишане, е изпратен в затвора без право на освобождаване под гаранция.

Преди края на часовете вчера в училището се задействала алармата за пожар и бившите съученици на Крус помислили, че това е поредна учебна тревога, при каквато те трябва да напуснат класните стаи.

Според полицията в този момент Крус, въоръжен с противогаз, димни гранати и голям брой пълнители, открил огън със собствена полуавтоматична пушка и избил 17 души.

Това е училищната стрелба с най-много жертви в САЩ, откакто въоръжен мъж атакува началното училище "Санди Хук" в Нютаун, щата Кънектикът, преди повече от пет години. Според организацията за контрол върху оръжията "Евритаун фор гън сейфти" от 2013 г. досега в САЩ е имало 290 случая на училищна стрелба, а вчерашната е 18-ата от началото на годината.

Крус купил законно полуавтоматичната пушка преди година. Федералните закони разрешават на хора на възраст на и над 18 години да купуват дългоцевно оръжие, включително от този вид автомати, пише БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

16.02 2018 в 09:44

То има и негри по тия националистически групи, така че не е учудващо, че кубинец членувал.

11202

1

Zol

16.02 2018 в 00:30

Доста силно е да го наричат "бял" националист при положение че е кубинец.. а флоридските кубинци не се водят точно бели.
Освен това момчето явно е било много дейно понеже освен гореспоменатата група е членувал в леви групи (разбирай либерали) бил е регистриран демократ. Cruz also belonged to Middle East Muslim “resistance groups” on social media. Отделно е дискутирал ISIS клипове във инстаграм където също се е идентифициал като ляв либерал. Общо взето е бил активен на много политически фронтове противоречащи си едни на други.. НО .. Разбира се заглавието ще е гръмко БЯЛ НАЦИОНАЛИСТ изби хората..
 
X

Подкастът на OFFNews