Шпигел: С подправен български паспорт е наетата яхтата за взривяването на Северен поток

OFFNews 10 март 2023 в 18:35 10087 5

САЩ и НАТО определиха случая като саботаж, Русия обвинява Запада

Снимка Архив

САЩ и НАТО определиха случая като саботаж, Русия обвинява Запада

Групата, за която се предполага, че е замесена в взривяването на газопроводите "Северен поток", е използвала подправен български паспорт при наемането на яхтата "Андромеда" в Германия, съобщиха "Шпигел" и БТА.

Германското списание се позовава на данни от разследването. През октомври следователи откриха 8-метрова дупка в "Северен поток". По-късно стана ясно, че два от тръбопроводите са пробити на четири места, като във всеки от тях има по две пробойни. Само една от тръбите на "Северен поток 2" не е засегната.

Според експерти това е възможно само чрез взривяване. "Шпигел" вече съобщи, че саботьорите са наели 15-метровата ветроходна яхта "Андромеда", за да превозят експлозивите до "Северен поток". Уточнява се, че плавателният съд, за който става дума, който е от тип "Бавария Крузър 50", е нает чрез чартърна фирма.

"Засега остава неясно от колко души е била групата, тъй като не всички от тях са дали свои данни (при наемането). Очевидно е бил използван и поне един подправен български паспорт", отбелязват от германското издание. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отрече страната да има нещо общо с взривяването, след като различни издания съобщиха, че "проукраинска група" е извършила саботажа на тръбопроводите „Северен поток“, пренасящи природен газ от Русия за Европа.

САЩ и НАТО окачествиха случая като "саботаж". Москва обвини Запада. Нито една от двете страни не е представила доказателства. Няколко месеца след случая Русия поиска от ООН разследване на атаките. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

6

редовно четящ

11.03 2023 в 11:45

Обществена тайна е, че рашисти се ползват безпрепятствено от българските паспорти. А това за украинското участие е фейк, услужливо тиражиран от подкупни източници, като началото е в Германия. Не случайно в службите им откриха руzка къртица на висок пост, но разкритието беше направено от съюзническите служби, не от германските.

606

5

order

11.03 2023 в 11:19

Мдааа... пак българи!!!
Това ще да са някои специалисти лодкаджии... сигур е бойкикиев и оня слабия... жълтопаветнипаметникоубийци!!!

345

3

Джендо Джедев

10.03 2023 в 20:26

Е нали уж товарищ Песков имаше неопровержими доказателства, че тръбата е гръмната от американци? После станаха англичани. Сега пък някакъв вестник вика, че са украинци... Що не вземе товарищ Песков да покани вестника "да се разбЕрат като мъже" (по Ниновски)? :D Бахти фарса, не е истина! :D

615

2

швейк

10.03 2023 в 18:45

значи е рашистко дело ... нали според копейкин ние сме русофили

22548

1

dolivo

10.03 2023 в 18:37

а така, пак българска следа - резил
 
X

Да помогнем на украинските деца!