Създател на Новичок: Няма как Русия да е замесена, щом Скрипал е още жив

OFFNews 20 март 2018 в 14:23 14562 15

Снимка РИА Новости

Руски учен на име Леонид Ринк твърди, че е участвал в програмата за разработване на химическите агенти "Новичок", за които се казва, че са използвани за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри.

В интервю за РИА Новости Ринк разказва за създаването на "Новичок" и отговаря на твърденията на друг учен, който също обяви, че е работил по програмата - Вил Мирзаянов.

По думите му "Новичок" не е субстанция, а е цяла система от химически оръжия.

"Те са все още живи. Това означава, че или изобщо не е била използвана системата "Новичок", или че неговото приготовление е било небрежно", разказва Ринк.

След обвиненията на Лондон, че именно "Новичок" е използван за отравянето на Скрипал и дъщеря му, Москва отрече съществуването на такава програма нито по времето на СССР, нито след това в Русия.

"Голям брой специалисти разработваха "Новичок" в Москва и в Шихани - техници, токсиколози, биохимици. Постигнахме много добър резултат", казва обаче Леонид Ринк.

Според него по време на съветския период системата от химически оръжия е била наречена "Новичок-5", като името никога не е използвано без цифрата след него. 

Ринк е категоричен, че не вярва Русия да стои зад отравянето на Скрипал - защото използването на "Новичок" би могло да се проследи до Русия, но и защото Скрипал и дъщеря му са все още живи. 

"Доколкото всички участници в инцидента са все още живи, трудно е да се предположи, че в това са замесени руснаци - такава неграмотност за диверсанти е просто смешна и недопустима. И нито един, даже малограмотен руски диверсант, няма да използва единствения препарат с руски произход и с руско название. Пълно е с други, по-подходящи за това вещества. Да стреляш по човек, който не представлява интерес, с оръжие от такъв калибър и въпреки това да не успееш да го уцелиш, това е върхът на глупостта", коментира той.

Ринк обясни, че щом двамата са живи, значи или не става въпрос за "Новичок", или веществото е "приготвено" от аматьори. 

По думите му отравянето на бившия шпионин и дъщеря му може да е дело на Великобритания. На въпрос дали за страната е достъпна тази технология той обяснява: "Разбира се. Тя е общодостъпна за професионалистите. За всяка държава, в която има оръжие за масово поразяване, за Великобритания, САЩ, Китай и всички развити страни, където има каквато и да е химия, не е никакъв проблем да създаде такова оръжие.

Според него технологията е достъпна и за всяка голяма фармацевтична компания, макар че трудно биха могли да възпроизведат точната "рецепта". 

Използваното вещество е своеобразен почерк. Веднага се разбира, че това не е руска технология. Наистина концентрацията може да е много ниска. Те не биха могли да знаят тънкостите на системата, състав на много от компонентите. Това и Вил Мирзаянов няма как да е знаел. За криминалистите образеца от веществото от Солсбъри е като пръстов отпечатък. Веднага може да се разбере, че не е създадено в Русия, продължава ученият.  

Ринк казва още, че Вил Мирзаянов е публикувал всички формули на веществото. "Още няколко души, запознати с технологията, напуснаха Русия през 90-те. Знам за петима. Тези разрешения за напускане на страната предизвикаха голяма почуда в нашия институт", допълва той. 

По думите му Русия няма никакъв мотив за отравянето на Скрипал - той вече е използван и от двете страни - на руснаците е дал напълно английските си контакти, а на англичаните - тези за СССР. Моментът за отравянето на шпионина също е много неизгоден за Русия - дни преди президентските избори и малко преди световното по футбол, твърди Леонид Ринк. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

12

El Commandante

20.03 2018 в 21:13

Петаре Д, точно щото гледам секакви новини, затова те питах за петте версии, не знам може аз да съм пропуснал нещо, всичко се случва.

Майкопродавци? Ъъъ...осъзнаваш ли че тук не се коментира спор между България и Русия а между Русия и Англия и ние заставаме на страната на логиката.

За останалото можеш да ми прочетеш коментарите покрай визитата на Московския Поп.

11568

10

PetarD

20.03 2018 в 20:12

То си личи кой е дебила. За версиите си пусни някой руски канал, всяка вечер има нова. А бре що не се преселите в северна нигерия, като ви толкова любима. Някой от вас помирисвал ли я от близо, че толкова я обичате? Безродни майкопродавци!

77927

9

El Commandante

20.03 2018 в 19:39

Кои са тея 5 версии, дай да броиме на пръсти, щото аз нищо различно от официалната позиция която е ‘Искаме да ви попитаме вие нормални ли сте ВЪОБЩЕ?’ не съм чул....

11568

6

PetarD

20.03 2018 в 18:24

Досега чух 5 версии от руснаците и всичките си противоречат. И преди така лъгаха. Още от времето на корейския самолет през 1983г. И тогава разправяхя, че американците са го свалили. После пък станаха горди, че са го свалили. Аман.