Напрежение между Турция и Ирак

Ирак поиска незабавно изтегляне на турските войски от района на Мосул

OFFNews 05 декември 2015 в 10:11 8620 21

Турски военни части навлязоха в района на северния иракски град Мосул и предизвикаха острата реакция на Ирак.

Правителството на Ирак настоя Турция да изтегли военните си части незабавно. Действието на турската страна бе определено като "сериозно нарушаване на суверенитета на Ирак" от министър-председателят на страната Хайдер ал Абади.

Реакцията бе в резултат на разполагането на около 150 турски войници край град Башика, северно от Мосул, в продължаващата повече от две години програма за обучение на кюрдските милиции „Пешмерга“.

Мосул е под контрола на "Ислямска държава" от миналата година.

Изявлението призова Турция да "уважава добрите междусъседски отношения и да незабавно да се изтеглят от територията на Ирак".

Падането на Мосул беше ключов момент за израстването на ИДИЛ и опитите на иракското правителство да си го върне обратно бяха многократно отблъсквани.

Турция самостоятелно е разположила войските си в Северен Ирак, тази стъпка не е предприета в рамките на операцията на международната коалиция, която воюва с "Ислямска държава", подчертаха представители на американски военни, цитирани от Reuters.

Тази седмица Великобритания гласува "за" и извърши първите си въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия. Германия гласува да изпрати военна подкрепа на коалицията, воюваща с "Ислямска държава" в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!