САЩ са попречили на Русия да изпрати сирийци да се бият в Либия

OFFNews 15 април 2020 в 21:16 5111 0

Войници от SDF

Съединените щати попречиха на усилията на Русия да формира нова бойна сила в райони на Североизточна Сирия, контролирани от Сирийските демократични сили (SDF), съобщи Анадолската агенция.

Местни източници на агенцията са разказали, че представители на американските сили са предупреждавали многократно младите хора в Амуда и Тел Тамер да не се присъединяват към новата бойна група, която е трябвало да бъде изпратена да се бие в Либия. Русия се е отказала от плана за създаване на групата, тъй като броят на кандидатите е бил по-малък от 100

По-рано Анадолската агенция съобщи за плана на Русия да изпрати в Либия 300-400 сирийски наемници, които преди това са преминали от редиците на бунтовниците в най-южната провинция Кунейтра към сирийския режим. Планирано било те да воюват в редовете на маршал Халифа Хафтар за около 1000 долара месечно, които ще плаща Русия. Хафтар от миналата година се опитва да превземе Триполи, където се намира воденото от съперника му Файез ел Сарадж правителство на националното единство, признато от международната общност.

Според местни източници, Русия и режимът на Асад се споразумели с бившия командващ на опозиционната групировка „Лива ан-Нукба” Абу Джафар Мемтене, който през 2018 г. подписа в Кунейтра споразумение с режима на Асад. Сега страните се договорили за прехвърляне в Либия на 300-400 въоръжени бойци на Мемтене за водене на бойни действия в редовете на Хафтар срещу заплащане.

Планът е бил бойците от Кунейтра в най-близко време да преминат ускорена подготовка в руски лагери в Сирия, след което ще заминат за Либия.

Преди това Абу Джафар Мемтене командваше Фронт „Сувар Сурия”, в който влизаха различни опозиционни групировки. През юли 2018 г. териториите на провинциите Дераа и Кунейтра преминаха изцяло под контрола на Дамаск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови