Борисов поздрави Чавушоглу за постигнатото по казуса Либия

OFFNews 21 януари 2020 в 12:40 1708 0

Снимка Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов похвали турския външен министър Мевлют Чавушоглу за решенията на Международната мирна конференция за Либия, която се проведе преди дни в Берлин. "Чудесна работа сте свършили. С тези совалки на канцлера (Ангела) Меркел до Москва, това че присъстваха и президентите Путин и Ердоган, държавният секретар Помпейо, Меркел-Макрон, аз съм оптимист", заяви премиерът Борисов при разговора си с Чавушоглу на Световния икономически форум в Давос.

Турският външен министър подчерта, че всички участници в мирната конференция в Берлин са се обединили около разбирането, че военните действия в Либия трябва да бъдат прекратени. "Трябва да се остави оръжието настрана и да се водят политически разговори", отбеляза Чавушоглу.

Премиерът Бойко Борисов и турският външен министър обсъдиха и предстоящото посещение на Чавушоглу в София в края на този месец.

Необходим е напредък в изграждането на трансевропейския Коридор № 8, който е връзката между Адриатическо море и страните от Черноморския регион, Русия и страните от Централна Азия и пресича Албания, Македония и България, бе категоричен Борисов в изказването си в панела "Диалог за дипломацията на Западните Балкани" в Давос, съобщи правителствената пресслужба на Министерски съвет.

Борисов подчерта, че проектът е от ключово значение за региона и ще представлява добър пример за свързаност на Западните Балкани със съседните държави членки на ЕС.

Бойко Борисов повтори тезата си, че страните от Западните Балкани трябва да станат част от Европейския съюз. И добави, че е изключително важно да се запази ролята на политиката на разширяване на ЕС и тя да бъде като катализатор за осъществяване на ключови реформи в страните от региона.

"Тези реформи са необходими както за модернизирането и развитието на Западните Балкани, така и за стабилността и просперитета на този стратегически важен за ЕС регион", посочи той.

"От 1 януари България, съвместно с Република Северна Македония, домакинства Берлинския процес", каза още  министър-председателят. Той добави, че страната ни е поела този ангажимент като естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Приоритетите на съвместното председателство на Берлинския процес са свързаността във всичките й аспекти: транспортна, енергийна, цифрова, както и свързаност между хората, особено сред младите, включително чрез образование.

"Дълбоко сме убедени, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в ЕС, тъй като без тях европейският проект е непълен. Хърватското председателство също планира организирането на Среща на върха ЕС-Западни Балкани и ще поддържа фокуса върху европейската перспектива на региона в дневния ред на ЕС", акцентира Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !