САЩ предупредили Израел да не анексира Западния бряг

OFFNews 06 март 2017 в 14:13 3125 2

САЩ се предупредили Израел, че анексирането на Западния бряг ще доведе до криза с администрацията на Доналд Тръмп, предава Асошиейтед прес.

"Получихме директно послание - не индиректно и не намек - от Съединените щати. Налагането на израелски суверенитет над Юдея и Самария (библейски названия за Западния бряг - бел. ред.) би означавало незабавна криза с новата администрация", заяви министърът на отбраната Авигдор Либерман.

Либерман направи коментара си в отговор на интервю на депутата Мики Зохар от дясната партия Ликуд на премиера Бенямин. Зохар заяви, че "двудържавното решение е мъртво" и остава само варианта за една държава, в която палестинците да имат частични права, изключващи това те да гласуват за парламент.

Военният министър обясни, че е получил обаждания от цял свят, в които хора са искали да разберат дали думите на Зохар отразяват позицията на правителството. По думите му налагането на суверенитет над Западния бряг би затруднило Израел финансово, защото в такъв случай държавата ще трябва да осигури здравеопазване и социални помощи на палестинците. Затова Либерман призова управляващата коалиция да уточни, че няма такива намерения.

Администрацията на Доналд Тръмп досега е призовавала за спиране на изграждането на нови израелски селища на Западния бряг, но при посещението на Бенямин Нетаняху във Вашингтон американският президент направи изненадващо отстъпление от дългогодишна позиция на Щатите, като заяви, че за него няма значение дали израелско-палестинският конфликт бъде разрешен със разделянето на две държави или обединяването на една.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови