Съдът решава днес делото "Македония срещу Гърция"

OFFNews 05 декември 2011 в 12:20 1915 0

Международният съд на ООН ще се произнесе днес по делото "Македония срещу Гърция", което бе заведено преди три години. Тогава Македония обвини Гърция, че в нарушение на Временната двустранна спогодба от 1995 г. Атина е блокирала приема на Скопие в НАТО.

Медииният интерес към делото от македонската страна е доста сериозен. Всички всекидневници и телевизии са изпратили свои екипи в Хага. Официалната делегация на Скопие ще се води от външния министър на страната Никола Попоски и неговия предшественик Антонио Милошоски. Гръцката страна ще бъде представена на доста по-ниско ниво и медийният интерес към делото е сравнително слаб. В Македония това се тълкува като признак, че съдебното решение вероятно ще бъде в полза на Скопие. Позицията на Гърция е, че няма наложено вето и Македония не е приета в НАТО поради липса на консенсус. Специалисти коментират, че дори съдът да реши, че Атина е блокирала македонския прием, то той не би могъл да забрани на Гърция евентуални действия в бъдеще. Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски коментира, че евентуално съдебно решение в полза на Скопие ще доведе до поредната вълна на национална гордост и морална победа.

Атина и Скопие подписаха Временно споразумение на ООН през 1995 година, според което Македония трябва да промени флага и конституцията си. Двете страни се съгласиха да продължат преговорите по проблема с името „Македония" под надзора на ООН. Също така, Гърция обеща да не се опитва да спира Скопие от членство в международни институции, стига да използва името „Бивша югославска република Македония". Въпреки сключеното споразумение през април 2008 г. Атина наложи вето на поканата към Македония да се присъедини към НАТО, която трябваше да бъде отправена по време на годишната среща на върха на алианса в Букурещ, тъй като според Гърция името „Македония" съвпада с най-северната й провинция и това би предизвикало териториални спорове между съседките. Последва реакция от страна на Македония, която заведе дело в Международния съд в Хага заради наложеното вето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови