Руските служби контролират Telegram, твърди украински институт за изследване на войната

OFFNews 25 декември 2023 в 09:45 3740 2

Снимка Getty Images

Чат приложението Telegram се контролира от руските специални служби, твърди Институтът за изследване на кибервойната в Украйна.

Украинските експерти по киберсигурност наричат руския месинджър Telegram "скритото интернет пространство". Проучванията на Института за изследване на кибервойната сочат, че социалната мрежа се използва от руските специални служби и различни видове интернет измамници.

Според украинския институт Telegram всъщност е легализиран "даркнет" (т.нар. дълбока или тайна мрежа - б.а.), в който вече може да се разпространява информация от различен вид, без възможност някой да ѝ влияе.

В анонимни Telegram групи изтича информация за украински военни, разпространява се детска порнография и се продават наркотици, отбелязват от Института за изследване на кибервойната.

"Вторият голям проблем, който установихме, са връзките с Руската федерация. Ако използвате руски софтуер, руските разузнавателни служби могат лесно да получат достъп до всякакви лични данни, да ги компрометират и да създадат голям проблем на държавно ниво, който ще засегне всички", посочват експертите. 

Популярността на Telegram в Украйна е била голяма още преди нахлуването на Русия. След 24 февруари 2022 г. обаче 88% от украинските интернет потребители са го инсталирали, става ясно от проучването.

Според съоснователя на Института за изследване на кибернетичната война Валентин Кучерук е тревожен знак, че след като Telegram беше забранен за кратко в Русия, той отново беше разрешен, защото руското законодателство разрешава само платформи със сървъри на руска територия.

"Инвестициите в разработването на Telegram са направени от руски олигарси, считани за близки до Кремъл. Това означава, че този популярен месинджър се контролира от руските специални служби и представлява опасност за украинската държава и общество", заяви Кучерук.

В условието на лиценза на Telegram се посочва, че данните са криптирани. Липсва информация за външни одити на системата на чат платформата - тя е класифицирана. Съществува и друг важен проблем - разпространението на фишинг линкове (измама, с цел споделяне на данни за достъп до банкови сметки и всякаква друга чувствителна информация - б.а.) чрез съобщения, които не могат да бъдат премахнати.

"Тоест там се създават ботове, които изпращат всякаква информация на населението. Хората не могат да блокират този фишинг и не знаят към кого да се обърнат за помощ. Същото може да се каже и за разпространението на зловреден софтуер. То не се проверява, а потребителите също не го проверяват. Идват линкове, върху тях се кликва и те заразяват телефона. Или пък се открадват сесии на съобщения и лична информация", обясни Валентин Кучерук.

По думите му има много такива случаи. Експертът по киберсигурност изтъкна, че чрез геолокацията може да се следят всички хора, които имат инсталиран Telegram в радиус от километър до 5 километра. Telegram разполага с функцията "намиране на близки хора" - ако тя е активна, се използва.

Kогато Telegram е инсталиран на мобилен телефон, потребителят бива попитан дали иска да даде разрешение за достъп до книгата с контакти, микрофона, фотогалерията и други функции. Ако даде разрешение, цялата тази информация се използва от всички, които имат достъп до базите данни на Telegram, посочи Кучерук.

Като доказателство, че Telegram се използва от руските служби свидетелства и фактът, че освободени от руски плен украинци често казват, че по време на разпитите често са били изнудвани с разпечатки на кореспонденцията им в Telegram, въпреки че по време на пленничеството си не са имали със себе си телефони или други лични електронни устройства, твърдят от Института за изследване на кибервойната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

26.12 2023 в 13:23

И ако това е вярно, какво правят там хора като Зеленски, Залужни, Буданов, Невзоров, ... Да не ги изреждам. Telegram е единственото място, където човек може да се наслади на истинското падение на всичко рашистко, при това без цензура.

10298

1

AntiZ

26.12 2023 в 13:20

Като контролират руските служби платформата телеграм, offnews чий го дири там?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки