Русия започна с парадите за 9 май в 3.00 часа по московско време

OFFNews 09 май 2022 в 09:58 15557 3

Снимка VL.ru

Точно в 3.00 ч. по московско време започнаха парадите за 9 май на територията на Русия. Първи представителни армейски части маршируваха по ул. „Светланска“ (бивша „Американска“) в центъра на Владивосток. Руската федерация отбелязва 77-а годишнина от победата на СССР над Германия. В Далечния Изток началото на парада качен на бяла волга даде командващият Тихоокеанския флот адмирал Сергей Авакянц.

Три минути преди началото на парада местният сайт vl.ru обяви, че всички са готови, но тържествената обстановка е била помрачена от организацията на празника – преди влизането на площада охраната прибирала от всички гости храната и водата. Всички зрители минават през рамки с метал детектори. „За ветераните отново няма навес за сянка над трибуната“ – коментират репортерите от мястото на събитието.

В 9.58 по Владивосток пред трибуната донасят копие на щурмовото знаме на 150-та Идрицка стрелкова дивизия, същото, което през 1945 е развято над Райхстага. В 10.02 словото си започва губернаторът на Приморския край Олег Кожемяко.

„И днес в самата Европа някои задават въпроси на Русия: „Защо обръщате толкова много внимание на Деня на победата? Минаха толкова години, защо празнувате толкова широко? В тези въпроси се крие желанието да се обезцени подвигът на нашите дядовци и прадядовци, които победиха нацизма през 1945 г. На Запад искат да забравят и да забравим какви загуби е претърпяла страната ни за правото си на съществуване. Но ние помним и ще помним повече от 20 милиона жертви, защото това засегна буквално всяко едно от семействата ни“, казва губернаторът. „Това е историческата истина и ние няма да позволим на никого да я изопачава. Днес страната ни отново е принудена да се бори със заплахите на Запада. Сега нашите моряци и войници отново защитават страната от нацизма в Украйна.“ – допълва губернаторът. Публиката отговаря с „Ура“ и в 10.03 започва същинският парад.

Командващият адмирал Авакянц потегля изправен в бялата „Волга“ по дължината на военния строй. „Както и през миналата година, звукът от микрофона прекъсва.“ – отбелязва хронологически в 10.05 репоретрът на vl.ru. Авакянц поздравява бойците в строя, строят отвръща с трикратно „Ура!“ В 10.16 звукът е оправен.

В 10.18 командващият на Тихоокеанския флот на РФ е на трибуната: „Знамето над Райхстага ще стане вечен символ на нашето право на мирен живот. Желязната воля на непокорния ни народ спаси целия свят от фашизма. Днес нашите воини защитават всички от надигналите глави неонацисти в Европа".

10.27 часа. Първи от воинските части преминават възпитаниците на Нахимовското военно-морско училище. Минута след тях – морската пехота. 10.29 – зрителите се стремят да заемат по-висока позиция, стъпала на паметници, огради, автобусни спирки. Всички снимат с камери и телефони. Пешеходните блокове ги затварят курсантите от Тихоокеанското военноморско училище.

10.36 – най после се появява техниката, която очакват всички. След танковете за първи път във Владивосток се появява тежката артилерия от времето на Втората световна война – Самоходната установка ИСУ-122. Следват танковете Т-80БВ с газотурбинен двигател, бронетранспортьорите БТР-82АМ и бреговите ракетни комплекси "Бастион". Дикторът обявява, че тази година ще бъдат преоборудвани с хиперзвукови ракети "Циркон". Върху нито една от машините няма знаци V или Z, отбелязват репортерите.

В 10.47 за първи път на парад във Владивосток преминава ЗИС-21. Разказват, че за гориво е можел да използва дървени съчки, стърготини и дори шишарки. Това помогнало да се спести бензин за войниците на фронтовата линия. 10.49 – аплодисменти за ЗИС-6 с монтирана „Катюша“.

В Москва е 4 без 10, във Владивосток започва походът на „Безсмъртния полк“. Публиката оредява, болшинството от жителите на града се мести на централния площад, където започва празничен концерт.

Как протече парадът на Червения площад и какво каза Владимир Путин четете ТУК.

По същото време четири ракети удариха Одеса. Още информация вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1495

3

zuIjin

09.05 2022 в 11:02

Няма по-смешна армия от Рашистите.

10298

1

AntiZ

09.05 2022 в 10:50

"Всички зрители минават през рамки с метал детектори"
А ми сърповете и чуковете в главите им, не са ли метални? Странно...!
 
X

Да помогнем на украинските деца!