Парадът на победата: Путин не обяви война на Украйна, но оправда военната операция като неизбежна (галерия)

Кремъл отмени въздушната част на празника в последния момент и показа снимка с облаците над столицата

OFFNews 09 май 2022 в 11:37 7609 7

Снимка Getty Images

Руският президент Владимир Путин не обяви официално война на Украйна, но в своето слово в Деня на победата заяви, че Русия не е имала друга алтернатива освен "специалната операция".

"През 2021 г. ние предложихме да сключим договор с гаранции за безопасност. Русия беше готова на компромиси, но всичко беше напразно. Не ни послушаха. Те имаха съвсем други планове, ние видяхме това. Вървеше подготовка за атака на Донбас, Киев заговори за ядрено оръжие, за активно усвояване на наши територии. Това бе неприемлива заплаха, непосредствено до нашите граници. САЩ и партньорите ѝ разгръщаха военната си инфраструктура, разполагайки най-съвременни оръжия, опасността растеше. Затова Русия взе единствено правилното решение да защити своя суверенитет. След разпада на СССР, САЩ заговориха за своята изключителност, унижавайки не само целия свят, но и своите сателити. (...) Тази нравствена деградация се превърна в цинична русофобия. (...) Забраниха на американските ветерани, които искаха да дойдат, да присъстват на парада, но ние се гордеем с тях. Ние почитаме всички съюзнически армии, които разгромиха милитаризма и нацизма", каза в словото си руският президент.

Той отдели специално място на "опълченците от Донбас, които се сражават рамо до рамо с руската армия, за бъдещето на родината си" и припомни "варварските удари на неонацистите в Одеса през 2014 г."

В словото си Путин обяви, че е подписал указ за оказване на всякаква помощ за семействата и децата на загиналите по време на "специалната операция" и благодари на медиците, които се грижат за ранените в точките на бойни действия.

Той съобщи, че на Червения площад присъстват и войници, които идват от Донбас. "Помним как терористичните банди се опитваха да отслабят позициите ни и да ни разединят, но нищо не се получи. Днес опълченци и войници се сражават рамо до рамо. В това е силата на Русия и на нашия многонационален народ", завърши словото си Владимир Путин и призова за минути мълчание в памет на загиналите.

Парадът на победата започна със звън на кремълските камбани, когато Спаската кула отброи 10 ч. Под звуците на "Ставай стана огромная" почетен караул внесе знамената на Руската федерация и на 154 Коменданстски преображенски полк.

Главнокомандващият сухопътните сили на Руската федерация ген. Олег Салюков даде начало на церемонията по отбелязването на 77-годишнина от победата над хитлерофашизма.

Той рапортува на министъра на отбраната Сергей Шойгу, който влезе на Червения площад изправен върху руския кабриолет Aurus, който беше показан за първи път през м. г. Шойгу приветства парадните войски - сухопътните войски, противовъздушната отбрана, инженерните и железопътните войски, войските за химическа и биологична защита, ракетно-космическите войски, военоморския флот, казашкото общество, кадетите - нахимовци и суворовци, възпитаници на военните училища. Военният министър завърши почетния си обход с рапорт пред главнокомандващия въоръжените сили на Русия - Владимир Путин.

11 000 военнослужещи участваха в Парада на победата, посветен на 77-годишнината от победата на хитлеристка Германия. По традиция първи по паважа на главния площад на Русия първи преминаха танковете  Т-34-85, след тях минаха танкистите с  Т-72Б3М, обновена версия на Т-72В, приета на въоръжение от съветската армия в средата на 80-те години. След тях излезе оперативно-тактическият комплекс " Искандер-М ", предназначен за нанасяне на високоточни удари по различни цели на разстояние до петстотин километра. 

В последния момент Кремъл отмени въздушната част на парада на Червения площад. По думите на Дмитрий Песков, прессекретар на президента Владимир Путин, цитирани от РИА Новости, причината е лошото време. "Такова е сега времето над Москва" - коментира със снимка в канала си в Телеграм кремълският пул на РИА Новости. Малко преди това Евгений Тишковец, водещ служител на метеорологичния център на Фобос, каза за РИА Новости, че метеорологичните условия за времето, в което трябваше да е въздушната част на Парада на победата, ще бъдат трудни. В сутрешните часове на 9 май можело  да се появят купести облаци в зоната за събиране на самолетите в задната част на циклона. Според предварителната информация и проведените облитания в небето над мавзолея на Ленин трябваше да прелети и президентският Ил-80, машината, оборудвана за държавния глава на Русия за случай на ядрена война, наричан по подобие на американския му аналог "Самолет на Страшния съд".

Над главите на публиката не прелетя, както беше по сценарий, ескадрила от изтребители МиГ-29СМТ, които трябваше да се подредят във формата на буквата Z.

Парад на победата устройха и властите в т. н. Донецка народна република. Начело на колоната в Донецк беше ръководителят на местната държавна администрация Денис Пушилин. Включванията от Луганск по националните телевизионни канали пък бяха обявени, като преки включвания от Ворошиловград, старото съветско име на града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

7

Johnny B Goode

09.05 2022 в 18:15

Облаци, как ли пък не. Не са остнали достатъчно.

2051

6

Propaganda

09.05 2022 в 16:02

Малко облаци приземиха великите безаналогови раски кочини.

Жалко, а така си мечтаех да видя великия безаналогов Пак-Фа на живо, не тичично по путински...на картинки и ком. графики.

Жалки руски твари...

...а тая хибридка за атомните домогвания на Украйна жалко, че не е истина. Иначе досега масква да е остъклен кратер.

12073

5

IvanofRumen

09.05 2022 в 14:13

Путлер не обяви война на Украйна. Защо да обявява? Всички демократични държави наричат операцията на кремълския фашист война.

10935

4

borisboris

09.05 2022 в 13:46

Честит кретенизъм и малоумие. Путлер да живее дорде умре...

1767

3

fiki

09.05 2022 в 12:28

тези 11000 маршируващи фашисти са от Сирия дръпнатите, великата руска армия 1ва сила в света нямаше други останали за тази цел

2550

2

alfakentavur

09.05 2022 в 12:23

Честит рашизъм и рашистки паради!
 
X

Да помогнем на украинските деца!