Русия заплаши да оспори договора ни с Полша за МиГ-овете

OFFNews 16 октомври 2015 в 20:47 2869 17

Изтребители МиГ 29

Русия заплаши да оспори бъдещия договор на България с Полша за ремонт на изтребители МиГ 29, които са на въоръжение в българските Военновъздушни сили (ВВС).

Ден след като полското министерство на отбраната съобщи, че договорът ще бъде подписан другата седмица и той ще е при същите параметри, които се отнасят за полските машини, Русия за пореден път предупреди, че поляците нямат лиценз да поддържат съветски изтребители на трети страни.

Обяснявайки позицията си, генералният директор на Руската самолетостроителна корпорация "МиГ" Сергей Коротков намеси и "вековното приятелство между Русия и България".

"Независимо от този случай, будещ у нас чувство на дълбоко съжаление, с оглед традицията на вековно приятелство между Русия и България, все пак се надяваме да изградим взаимноизгодно сътрудничество въз основа на международното право. При все това смятаме за възможно да оспорим правомерността на подготвяното споразумение поради очевидното нарушаване на правата ни като проектант и производител на самолетите", заяви Коротков, цитиран от ТАСС.

Българо-полският договор е за ремонт на шест двигателя. Полша обясни по-рано, че ще ги ремонтира по собствена документация и не се нуждае от руски лиценз, като ще предостави на България същата гаранция като за полските ВВС.

Коротков каза, че Русия няма вече да обслужва българските изтребители МиГ-29, ако България сключи договора.

"Това ще постави под въпрос правомерността на по-нататъшното използване на тези самолети, а също и сигурността на пилотите. Съжаляваме, че подобно решение се взема единствено от съображения за политическа конюнктура и най-вероятно се дължи на натиск отвън", заяви руският представител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!