Караджов: Договорът за ремонта на МиГ-овете вече е подписан

OFFNews 02 октомври 2015 в 14:23 3527 3

Снимка БГНЕС

Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов

Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов съобщи днес в парламента, че договорът Полша за ремонта на МиГ-29 вече е подписан.

Той обясни, че парафираният договор ще влезе на заседание на правителството следващата сряда.

По думите му полската страна би трябвало да притежава документи за правата си за ремонт на двигатели, да им бъде продължен животът, и ги е представила.

От БСП категорично отрекоха информацията. Говорителят на парламентарната група Атанас Мерджанов напълно изключи подобен договор да има юридическа и търговска стойност.

"Ако търговското дружество в Полша има някакви договорни отношения с производителя на МиГ-29 в Руската федерация, то този договор е за ограничен лиценз, за ремонт само на полските изтребители МиГ-29. Така че полската страна няма никаква възможност и лиценз да отремонтират самолети МиГ-29 от друга страна. Затова твърденията, че полската страна би могла да извършва подобни ремонти, са несъстоятелни", категоричен беше той.

По думите на Мерджанов ако такъв договор се подпише все пак, той смята, че българската страна ще влезе в много тежка съдебна сага.

Сагата с ремонта на българските започна миналата седмица, когато генералният директор на руската самолетостроителна корпорация "МиГ" Сергей Коротков изпрати писмо до председателя на комисията по отбрана в парламента Михо Михов, в което се казва, че Русия не е предоставяла на Полша лиценз и актуална техническа документация за изпълнение на ремонтни работи по двигатели на самолети МиГ. Министърът на отбраната Николай Ненчев веднага отговори, че Полша има необходимите лицензи и най-вероятно ще извършва ремонтите на българските МиГ-ове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!