Русия забранява от днес реекспорта на растителна продукция от България

OFFNews 25 април 2015 в 15:59 1927 1

Русия забранява от днес реекспорта на растителна продукция от България

Русия забранява от днес реекспорта на растителна продукция от България, съобщи БТР. 

Руската служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол „Росселхознадзор“ обяви, че предприема тази стъпка заради вноса в Русия от България на растителна продукция, съпроводена от подправени фитосанитарни сертификати от трети страни. В четвъртък руската служба съобщи, че е върнала в България три партиди ябълки с общо тегло 63.5 тона, след като бил направен опит те да бъдат внесени в Русия с фалшифицирани сертификати от Мароко, което било потвърдено от властите в арабската държава.

Руските медии цитират зам.-председателят на „Росселхознадзор“ Юлия Швабаускене, която е поискала спешни консултации с българските си колеги за достоверността на сертификатите. Според нея, имало е и други случаи, когато от България са били изнасяни за Русия произведени в Европа ябълки, които по документи били представени като китайски и бразилски. Заради зачестилите подобни случаи, Русия обмисля да забрани реекспорта на растителна продукция от всички държави- членки на ЕС.

През август миналата година Русия наложи едногодишно ембарго за внос на редица хранителни продукти от ЕС и САЩ като реципрочна мярка на наложените срещу Москва санкции заради кризата в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови