Quantcast

Русия строи нов газопровод под Черно море към Европа, наречен "Посейдон"

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2016 в 21:46 9651 4

Снимка Sputnik/ Alexey Kudenko

Руският енергиен гигант "Газпром", италианската компания "Едисон" и гръцката газова фирма ДЕПА, са подписали меморандум за доставянето на руски природен газ до трети държави, който ще отиде в Гърция, а от Гърция до Италия, използвайки газопровод, който ще минава под Черно море", заяви "Газпром", цитирана от руския сайт "Спутник".

Проектът ще носи името "Посейдон" и се смята за наследник на провалилите се проекти "Южен поток" и "Турски поток".

Това всъщност не е започване на чисто нов проект, ами е съживяване на интерконектора (ITGI) Турция-Гърция-Италия, планиран в рамките на Южния газов коридор.

"Едисон" и ДЕПА са собственици на по 50% от дружеството "Посейдон", което бе създадено през 2002 г. със споразумение за свързване на Ставролиминас и Отранто. За последно той бе оценен през 2008 г. на близо 1 милиард евро, а морският участък, през който минава - на 350 милиона евро.

Директор на консултантската компания East European Gas Analysis, Михаил Корчемкин, посочва, че т.нар. трета държава най-вероятно ще е България, защото в момента отношенията между Турция и Русия са доста лоши.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.02 2016 в 07:52

Съвсем заприличахте на "24 часа", в който текстът на статията опровергава заглавието.

Очевидно не го строи, а планира да го строи. Меморандумът не е договор, също както проформа фактурата не е фактура. Въобще никой няма да започне строеж без договор, а договор няма да има без одобрението на ЕК.

И очевидно тези фирми няма как да се договорят за доставка до трети страни, а обсъждат доставка до Италия ПРЕЗ трети страни.

25.02 2016 в 07:36

То в Черно море вода не остана от потоци - не бяха Южен,Турски,сега Посейдон...как ли ще се казва следващият?

24.02 2016 в 23:31

гоУем зевзек е Уятми ! Супер ...

24.02 2016 в 21:59

Е защо Посейдон?!

БУДА бе!

БУДА!

Та да тръгне по вода.