Русия се връща в 'зърнената сделка'

OFFNews 02 ноември 2022 в 12:56 2030 3

сделка

Снимка БТА/АП

"Зърненият коридор" се възобновява.

Руското министерство на отбраната заяви, че Москва е получила писмени гаранции от Украйна да не използва "зърнения коридор" за бойни действия. Русия възобновява участието си в инициативата "Черноморско зърно", която обяви, че е прекратила след нападение с дрон, съобщи Би Би Си.

В събота Русия обяви прекратяването на действието на Истанбулските споразумения за износ на украинско зърно. Причината, която обяви Кремъл, е нападението над няколко свои кораба, сред които и фрегатата "Адмирал Макаров".

Украйна не е поела отговорност за нападението. Президентът Володимир Зеленски заяви, че Москва е можела да използва друг претекст, за да се оттегли от "зърнената сделка", сключена с посредничеството на Турция и ООН през юли.

Оттогава преминаването на кораби през "зърнения коридор" продължава, въпреки отказа на представителя на Съвместния координационен център да се съгласи с това. Ден по-рано обаче бе съобщено, че нито една от страните не е дала съгласието си за хуманитарния конвой в сряда, 2 ноември.

Новината беше предшествана от разговори между президента и министрите на отбраната на Русия и Турция. Руското министерство на отбраната твърди, че е получило писмени гаранции, че Украйна няма да използва "зърнения коридор" за военни действия срещу Русия. В изявлението се посочва, че гаранциите са получени с участието на ООН и Турция.

"Руската федерация смята, че получените гаранции са достатъчни за момента и възобновява изпълнението на споразумението - инициативата за безопасно транспортиране на зърно и храни от украинските пристанища", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

02.11 2022 в 14:38

Еврото, абе струва ми се нещо приятелчетата ти Вовата и Серж започват да стават сговорчиви.
Чувал ли си се скоро с тях, ходите ли на яхтата? Кажи така като вътрешен човек накъде духа вятърът.

345

2

Джендо Джедев

02.11 2022 в 14:07

Вуду,

Рашистите натискат докато усетят, че някой е по-силен от тях. След това подвиват опашки. Примери - бол.

14048

1

voododoll

02.11 2022 в 13:32

След като се опитаха да ударят Одеса сутринта и се провалиха, ли?
Разбира се че се връщат. Турция са им показали колко кораба имат в Черно море и че ако стане гаф, до няколко часа Русия няма да има един използваем съд в Черно море и няма да може да достави нито един повече. Та май им се е дръпнало говното на Рашистите