Русия произвежда артилерийски снаряди около три пъти по-бързо от съюзниците на Украйна

Украинските въоръжени сили са принудени да воюват в условия, при които за всеки техен изстрел врагът изстрелва пет

Рени Петрова 26 май 2024 в 10:11 11427 7

снаряди

Снимка facebook.com/ukroboronprom

Снаряди

Русия произвежда артилерийски снаряди около три пъти по-бързо от западните съюзници на Украйна и струват една четвърт по-малко, показва анализ на Sky News.

Изчисленията на компанията Bain&Company подчертават сериозното предизвикателство, пред което са изправени въоръжените сили на Украйна, тъй като те разчитат на доставки на боеприпаси от САЩ и Европа, за да се бият с Руската федерация.

Снаряден глад на украинските въоръжени сили

Отбелязва се, че пълномащабната война срещу Украйна е описана от самото начало като "битка с огън" поради броя на използваните артилерийски снаряди. Това е накарало съюзниците на Киев да се стремят да увеличат производството в своите фабрики, но техният капацитет все още изостава от този на Русия въпреки комбинираната икономическа мощ, която значително изпреварва Москва.

Според украински войници на фронтовата линия за всеки техен изстрел Русия може да изстреля около пет снаряда в отговор. За да се борят с този проблем, отбранителните сили са се научили да гарантират, че всяка атака е успешна.

"Често с един, два или три снаряда можем напълно да унищожим цел", каза старши лейтенант Константин, командир на артилерийска батарея в 57-а бригада, която се бори с ново руско нахлуване в района на Харков.

Според него украинските въоръжени сили все още се нуждаят от допълнителна подкрепа. Това е необходимо за ефективно възпиране на Руската федерация, така че всеки метър земя, който се опитват да завземат, да им струва стотици животи.

Производство на боеприпаси

Проучването е установило, че руските заводи вероятно ще произведат или обновят около 4,5 милиона артилерийски снаряда тази година, в сравнение с общо производство от около 1,3 милиона снаряда в европейските страни и Съединените щати.

В същото време цената на производството на 155-мм снаряд от страните от НАТО е около 4 хиляди долара за единица, докато Русия произвежда 152-мм снаряд за хиляда долара.

Друг проблем е, че по време на учения военните в Украйна са принудени просто да се правят, че стрелят с оръжие. 

"Нямаме достатъчно N-LAW и имаме нужда от повече. Бихме искали да благодарим на нашите западни партньори за тяхната помощ. Но ако е възможно, ще бъдем много благодарни, ако могат да осигурят повече боеприпаси на НАТО", каза войник с позивна "Болт", която обучава нови войници от разузнавателния батальон на 5-та бригада.

Според много експерти не фронтът, а фабричните производствени линии могат да решат изхода на войната. Журналистите на изданието са посетили завода в Белфаст, където Thales сглобява ракети N-LAW.

Сглобяването се извършва в голяма стая, която съчетава метални шлифовъчни машини и маси, където се извършва деликатна работа върху малки, но жизненоважни компоненти.

Филип Макбрайд, управляващ директор на Thales Belfast, заяви, че производственият капацитет на N-LAW се е удвоил от началото на годината и има възможност да бъде удвоен отново.

По думите му тези боеприпаси се доставят на украинските въоръжени сили от британското министерство на отбраната, а не директно от Thales. В тази връзка украинците за първи път са получили ракети, които са от британските арсенали. 

Друг фактор е, че получаването на частите, необходими за N-LAW, може да отнеме до две години. Макбрайд добави, че колкото по-скоро дойде поръчката, толкова по-бързо могат да увеличат производството.

В момента заводът извършва много работа за модернизиране на оборудването и възможността за по-нататъшно разширяване на производствените линии. Почти е удвоен и броят на служителите - от 500 на 900 на два обекта.

Войната в Украйна - боеприпаси за украинските въоръжени сили

Президентът Володимир Зеленски обяви, че забавянето на помощта от Съединените щати пряко е повлияло на войната и ситуацията по границата.

В средата на май Le Monde интервюира войници от пет различни бригади, разположени в Донбас, където се водят най-ожесточените боеве. И всички те потвърдиха, че нито боеприпасите, свързани с „чешкия план“, нито боеприпасите, свързани с американския пакет за помощ, са достигнали до тях.

Седмица по-късно обаче Ройтерс обяви, че украинските войски в района на Харков най-накрая са получили снаряди, за да спрат руските войски.

    Рени Петрова

    Рени Петрова завършва специалност "Социална педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през 2019 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    405

    7

    Telluris Malus

    26.05 2024 в 17:06

    Кьорчо, ето ти от украинските канали. Виж какво става с "най-добрия танк в света" Т-90.

    https://youtu.be/OmVJgJpk4xo?si=9tXDM68zsvMG00Oo

    405

    6

    Telluris Malus

    26.05 2024 в 16:57

    Като гледам, следиш основно ТАСС. :)))
    Кьорчо, какви цехчета за патрони във всяко градче сънуваш? Курица не птица, България не заграница, така ли? Ами не, никакви цехчета нямаше, да си дошъл да видиш, та да не пишеш глупости. А социализма се провали, защото беше античовешки. И десет ника да смениш, все същия холоп ще си останеш. :)))

    11978

    5

    edin slep

    26.05 2024 в 14:12

    Следя украински канали и те хич не споделят бодряшкия ентусиазъм на хора като Динозавър и Демотиватор.

    Руснаците заглушиха GPS над Балтика, заглуших Старлинк над Харковска област.

    В Хромадске гледах интервю на командира на едра бригада, която се бие с чеченците и каза, че всеки който си мисли, че "тиктокърите" са тъпи парчета да заповяда да се бие при тях. Каза че в руските войски има и много добра организация и командване, така че успяват да ги спрат с мъка.

    11978

    4

    edin slep

    26.05 2024 в 14:00

    Една от причините да фалира и да се разпадне СССР бе, че огромна част от ресурсите на страната отиваха да се прави оръжие за "Световната Революция". Дори в България имаше цехчета за патрони във всяко градче.

    Руснаците имат наследени от СССР поточни линии за патрони, снаряди и ракети, които само трябва да осъвременят и са готови с количествата. Според мен ще увеличават производството ударно, имат още много консервирани цехове и заводи.

    Когато загубят войната с Украйна пак ще имат една военна икономика и мизерстващо население, но и много оръжие.

    Какви ли идеи ще им хрумнат на бедни и въоръжени и озлобени хора?

    3251

    3

    динозавър

    26.05 2024 в 14:00

    Русия произвежда високотехнологични коли. Задвижват се с волски впряг с три вола. Щели да ги ползват вместо танкове.

    300

    2

    демотиватор

    26.05 2024 в 12:16

    Видяхме как ATACMS безпроблемно долитат до оркските нефтопреработвателни заводи.
    Не е ли време Дядо Коледа (или Дедо Мраз) да прилети и там дет правят гюлетата ?!
    (ジ) ✊

    800

    1

    4I4ATA

    26.05 2024 в 10:52

    Глупости, само Европа без Щатите и другите съюзници ако искат могат да произвеждат 100 пъти повече от мизерната кочина! Да не говорим за качеството и точността на западните оръжия, оркското оръжие освен да изсипват като хамали където им падне, особено в жилищни квартали, все ударят някой блок...
     
    X

    Българинът от Украйна проф. Михаил Станчев в подкаста на OFFNews