Путин: Очаквахме по-активни действия на ЕС по газовия проблем

OFFNews 15 май 2014 в 16:56 5140 10

Владимир Путин

Разочаровани сме от отсъствието на конкретни предложения от страна на ЕС за решаването на проблема с газовия дълг на Украйна и очакваме по-активни действия от ЕС по този повод.

Това заяви руският президент Владимир Путин в специално обръщение към европейските лидери.

В началото на април направихме предложение за незабавно провеждане на консултации с цел да се направи план за съгласувани действия за стабилизация на икономиката на Украйна и обезпечаване на устойчиви доставки на руски газ в съответствие с конкретни условия, посочи Путин.

През това време се състоя само една среща с делегация от ЕС с участието на еврокомисаря по енергетиката Йотингер и с представители на Украйна. За съжаление, трябва да констатирам, че така и не получихме от нашите партньори конкретни предложения за стабилизация на ситуацията, допълни Путин.

Ситуацията през това време само се влоши, тъй като в „Газпром“ не е постъпвало нито едно плащане от страна на Украйна за предоставения й газ. Общият дълг на Украйна се увеличи от 2,237 млрд. долара на 3,508 млрд. долара, което е и причина да променим условията и да предоставяме от 1 юни само предварително заплатен газ, каза той.

По думите на Путин Русия е била принудена да вземе това решение и все още е отворена за предложението за консултации за разрешаването на проблема.

Преди дни руският зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновский обяви, че Русия е готова на компромиси за газовите доставки за Украйна, но само след като Киев погаси дълга си.

ЕС, Москва и Киев обсъдиха в понеделник възможностите за доставки на газ. Миналата седмица трите страни се договориха доставките на газ да не спират, докато текат преговорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!