Русия дава на Крим най-малко 100 млрд. рубли

OFFNews 26 март 2014 в 14:32 4361 1

Русия дава на Крим най-малко 100 млрд. рубли

Русия може да даде на Крим и Севастопол най-малко 100 млрд. рубли, които да помогнат за балансирането на бюджетите им. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на два източника, запознати със ситуацията.

Според оценката на руското правителство за поддръжката на Крим и Севастопол, където е базиран Черноморският флот на Русия, са необходими между 100 млрд. рубли (2,8 млрд. долара) и 130 млрд. рубли.

Въпреки това сумата може да се окаже и по-голяма заради планираните увеличения на пенсиите и заплатите на държавните чиновници, докато достигнат нивата на руските.

По данни на руския минисър на финансите Антон Силуанов бюджетния дефицит на Крим и Севастопол за 2014 г. е общо 55 млрд. рубли, като 45 млрд. от тях се падат на Крим.

За да се покрие този дефицит, ще се задейства в пълна степен данъчния потенциал на Крим. Част от кримските компании, чийто център на печалбата не е в Крим, затова те трябва да бъдат регистрирани като самостоятелни юридически подразделения, за да плащат там данъци, посочи Силуанов.

В руския бюджет има резерв в размер на 243 млрд. рубли. Ще се обърнем към ръководството на страната, за да разреши този резерв да бъде използван за подкрепа на Крим, допълни Силуанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови