Рекордно много руснаци искат да емигрират в САЩ

OFFNews Последна промяна на 17 октомври 2015 в 20:13 14685 15

Когато социолозите попитат руснаците дали харесват САЩ, отговорът е ясен - „нет“. Проучване на независимия център „Левада“ показва, че според 71 % от руските граждани САЩ играят „негативна роля в света“, пише Bloomberg.

Друго впечатление обаче може да бъде оставено от данните на Държавният департамент, според който руските заявки за участие в лотария за зелена карта достигат своя рекорд - 265 086 броя. Само четирима от тях ще получат зелена карта обаче

За миналата година 245 638 руснаци са получили визи с право за временно пребиваване за работа или обучение в САЩ, което е два пъти повече спрямо бройката от преди 10 години.

Други 3 622 граждани на Руската федерация са получили разрешение да живеят постоянно в САЩ за 2014 г. Сред тях са и 56 души, които са получили визи, след като се обещали да инвестират поне 500 000 долара в бизнес в страната.

Населението на Русия в момента е 143 милиона души. Според специалисти бедните руснаци искат да припечелват повече, а богатите - търсят сигурно място за парите си. Това кара хора от всякакви социални класи да напускат родината си.

Изключително голямо е изтичането на мозъци към Щатите в секторите на технологията, банкирането и правото. През юни Путин заяви, че чуждестранните организации действат като прахосмукачки, за да примамят руснаците зад граница.

Други 75, 300 души са получили визи за ЕС и Швейцария, с 25% повече от 2010 г. Англия, Германия и Испания са предпочитаните локации. Израел също отчита скок с 30% на желаещите да се заселят там.

"Кремълската политика кара образованата класа да избира - или застанете под флага на войната срещу Запада, или напуснете", коментира Александър Морозов, специалист по политическите науки, който наскоро се изнесе в Германия.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!