Рекорден трафик на военни самолети отчетен над Европа и Азия

OFFNews 03 август 2015 в 12:34 3693 3

Рекорден трафик на военни самолети отчетен над Европа и Азия

Снимка Министерство на отбраната на Великобритания

Близо с 4 пъти са се увеличили прехващанията на чужди бойни самолети от изтребители на държави членки на НАТО. Това показва справка, публикувана от британския "Гардиън". Изтребители на алианса са били вдигани под тревога повече от 500 пъти през 2014 година. 85% от прехващания са били на руски самолети. 

Само за 2015 година тези случаи са били повече от 300, като това е най-големият въздушен трафик на бойни самолети от Студената война насам. 

От своя страна Русия изнесе данни, според които регистрираните полети на НАТО в близост до границите ѝ са се удвоили през 2014 година. Това твърдение беше определено от алианса като умишлено и невярно. 

В същото време Япония е била принудена да вдига бойната си авиация рекорден брой пъти заради активности от китайска страна. Нарушенията на въздушното пространство от турски самолети над гръцки води са се увеличили три пъти и половина през 2014 година в сравнение с предходните две години. 

Въпреки че в повечето от тези случаи не става въпрос за нарушаване на въздушния суверенитет или нахлуване на изтребители на чужда територия, остава рискът от ескалация на напрежението заради инциденти. В същото време обаче НАТО има намерение през 2015 г. да намали наполовина самолетите, които участват в охраната на въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония (Baltic Air Policing). 

По данни на британското министерство на отбраната, само на 24 юли изтребители RAF Typhoon са прехванали 10 руски самолета в рамките на охраната на балтийското въздушно пространство. Засечените самолети са били четири Су-34, четири МиГ-31 и два транспортни Антонов - An 26,  "CURL".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!