Столтенберг: НАТО не прави нищо в България, освен ако тя не го поиска

OFFNews Последна промяна на 07 юли 2015 в 08:31 3887 7

НАТО не прави нищо в България, освен ако тя не го поиска. Това каза в интервю за БНР генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Решението на Съединените щати да предислоцира тежко въоръжение е взето на двустранна основа, а не на ниво НАТО, обясни той.

България сама решава от какво НАТО-вско оборудване или присъствие има нужда. Всички източноевропейски съюзнички поискаха повече военно присъствие, включително България. Става дума за повече учения и за вече споменатия команден център с 40 души персонал, половината от които български офицери.

Столтенберг обясни, че на територията на България ще бъдат разположени 14 американски танка, но няма предложение за постоянно присъствие на американска бойна техника в страната ни. 

Генералният секретар каза, че не вижда непосредствена заплаха за страната ни от Русия, както и че Алиансът, според него, не действа по провокативен начин.

Не разбирам защо да е провокативен, след като е пределно ясно, че и в бъдеще ще защитаваме всичките си съюзници от всякакви заплахи. По никакъв начин НАТО не е нападателен съюз - той е отбранителен, каза той.

В края на юни по време на парламентарния контрол военният министър Николай Ненчев обясни, че очаква в страната ни да бъдат базирани около 40 танка, които обаче няма да останат постоянно тук. 

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър обяви, че страната ни се е съгласила да приеме част от военното оборудване, което американците ще разположат в Източна и Централна Европа. Той обясни, че военно оборудване ще бъде разположено на териториите на Литва, Латвия и Естония, България, Румъния и Полша. "Това е, защото САЩ и останалата част от НАТО е абсолютно решена да защитава териториалната цялост на Естония, Латвия и Литва", обясни американският военен министър. В отговор българският военен министър каза, че не е постъпвало искане от американска страна за постоянно базиране на техника. 

По-късно Ненчев обясни объркването около информацията с танковете с хибридната война

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови