Quantcast

НАТО започва най-мащабното си учение от 2002 г. насам

OFFNews Последна промяна на 16 юли 2015 в 11:02 3717 6

НАТО започва най-мащабното си учение срещу Ислямска държава

Снимка jfcbs.nato.int

Командващият войските на НАТО в Холандия генерал Ханс-Лотар Домрьос

НАТО планира провеждането на най-мащабното си учение от 2002 година насам, което е насочено към противодействието на нападение от страна на Ислямска държава. За тази цел в южния фланг на алианса ще бъдат разположени близо 36 хил. военни.

Временно отклонявайки вниманието си от Русия, висшите военни на НАТО анонсираха в сряда провеждането на учението, което ще се проведе в рамките на месец - от 3 октомври до 6 ноември. В него ще се разиграе сценарий на бунтовнически нападения по земя, въздух и вода. 

"Не можем да подбираме между заплахата от изток и тази от юг, за това трябва да сме подготвени и за двете", каза на брифинг в сряда генерал Ханс-Лотар Домрьос, командващ войските на НАТО в Холандия.

Близо десетилетие след операцията в Афганистан, НАТО отново е в готовност за защита територията на страните членки. Повече от 30 държави, сред които и страни партньори като Швеция и Австрия, ще вземат участие в съвместните учения в Италия, Испания, Португалия и в Средиземно море. Въпреки, че голяма част от усилията на НАТО са насочени към заплахата от страна на Русия, възходът на Ислямска държава в Ирак и Сирия остава основна грижа на алианса.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг припомни, че след Арабската пролет "последва брутална зима на нестабилност". 

Силите на НАТО не са участвали в подобни по мащаб учения от 2002 година насам, когато 15 членове на алианса и 12 партньорски държави тестваха бойните си способности в Полша и Норвегия.

Запитан какво се е променило оттогава, генерал Домрьос каза, че в последните години има активна пропаганда в социалните медии, което може да вдъхнови нападения в Северна Америка и Европа.

Учението е част от ангажимента на НАТО за поддържането на сили за бързо реагиране, които трябва да имат готовност за изпращане на горещи точки по света в рамките на два дни. В края на юни на срещата на министрите от НАТО беше взето решение броят на тези сили да се повиши три пъти - от 13 000 ще достигнат 40 000 души.

По време на учението НАТО ще има готовност също да помага на имигранти, чийто път от Северна Африка към Европа минава именно през Средиземно море. 

"Ако има криза в непосредствена близост до някои от нашите кораби, ние ще спрем учението, за да окажем хуманитарна помощ. Няма да позволим да умират невинни", каза Домрьос.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2015 в 13:35

Давайте момчета!

16.07 2015 в 12:06

Говняците, тук е БЪЛГАРИЯ и сме доброволен член на НАТО, че и се молихме да ни приемат.
Марш в Мухосрания говняци смотани!!!!

16.07 2015 в 11:49

Докато тоя от НАТО се учат, ония от ИДИЛ че ни изтепат.

16.07 2015 в 11:47

То пък един южен фланг - гърците съюзници на Русия, турците на ИД.
Добре, че сме ние на Балканите, че да удържане фронта.

16.07 2015 в 11:47

И махнете това НАТО.
Става въпрос за учения на американците!
Пак ли ще чакаме да излезе Столтенберг да обяснява, че разполагането на тежка техника в България е по двустранна спогодба със сащ, а не по решение на НАТО!

16.07 2015 в 11:45

За тази цел в южния фланг на алианса ще бъдат разположени близо 36 хил. военни.


Да-а-аааа... НАй-вече в България и Румъния! Уж с ИД ама ученията предимно в Черно море!
И за да е сигурно, че всичко е под контрол частите за ротация в Черно море ще бъдат разположени в Гърция! Да не вземе там да стане "фал" и гърците да се откопчат от мъртвата схватка на банкерите и брюкселските чиновници.