Разследване показа пътя на откраднатото украинско зърно. Къде го откарва Русия?

OFFNews 27 юни 2022 в 13:01 28368 4

Камиони, натоварени със зърно

Снимка MAXAR

Камиони, натоварени със зърно

Руските сили многократно са обвинявани в кражба на зърно от украинските фермери в окупираните райони, както и на други култури като слънчогледови семена, торове и селскостопанско оборудване. Би Би Си разговаря със земеделски производители, анализира сателитни снимки и проследи данни, за да потърси доказателства за това къде отива откраднатото зърно. Днес британската медия публикува резултатите от разследването си, което препечатваме.

На няколко десетки мили от фронтовата линия украинският фермер Дмитрий (името е сменено, за да бъде предпазен от репресии) описва как бизнесът, който е развивал в продължение на 25 години, е бил загубен за четири месеца руска окупация. Той е един от малкото, които се престрашават да се срещнат с репортери, въпреки че те се опитват да се свържат с повече от 200 фермери, чиито земи са в окупирани от Руската федерация територии.

"Те откраднаха зърното ни. Разрушиха помещенията ни, унищожиха оборудването ни."

Той казва, че руските сили вече са окупирали 80% от десетките хиляди хектари, които обработва, и ги обвинява в кражба на зърно в промишлени мащаби.

Камери за видеонаблюдение от един от обектите на компанията са заснели момента на пристигането на руснаците. Някои от кадрите са заличени, за да бъде защитена самоличността на собствениците на фермите.

В един момент войник забелязва охранителна камера и стреля по нея, но пропуска.

Камионите със зърно са откраднати и Дмитрий казва, че на няколко от тях са поставени GPS проследяващи устройства. На базата на данните от тях журналистическият екип проследява камионите, които се отправят на юг, към Крим, който Руската федерация анексира през 2014 година. Оттам камионите се насочват към Руската федерация.

Проследяване на камиони с откраднато зърно в периода 1 март - 23 юни

Данните от GPS показват, че и двата камиона са спрели в близост до складова база - определена като място за разтоварване и съхранение на зърно - в кримския град Октябърск.

На спътникова снимка от 14 юни тази година може да се видят редица камиони на пътя до съоръжението.

Складове за съхранение на зърно в руския град Октябърск. Снимка: MAXAR, 14 юни 2022 г.

Складовата база е в непосредствена близост до железопътна линия, която може да се използва за транспортиране на зърно в Руската федерация или до пристанища в южната част на Крим. Върху покрива на складовата база изглежда е изобразен и символът Z - емблемата на руската инвазия.

Опашки на границата

Много е трудно да се проследят отделни пратки с крадено зърно, но има много доказателства, че голяма част от него отива първо в Крим. Има сателитни снимки на два ключови входни пункта - при Чонхар и Армянск - на които се вижда струпване на превозни средства, които биха могли да се използват за транспортиране на зърно и други продукти.

На снимка от входния пункт Чонхар, направена на 17 юни, се вижда линия от камиони с дължина над 5 км.

Над 350 камиона на входния пункт на с. Чонхар, Херсонска област. Снимка: Planet Lab, 17 юни 2022 г.

Това ниво на автомобилен трафик към Крим е необичайно, тъй като Украйна няма достъп до района, откакто той беше анексиран от Русия през 2014 г., и изнася зърно и други продукти от други места.

Възможно е част от обема на трафика да се обясни с това, че празни камиони се връщат от окупираните райони, след като са доставили доставки на руските войски. Но очевидното тълкуване е, че много от камионите превозват зърно - или други продукти като слънчогледови семена - взети от украинските земеделски производители.

Сателитни снимки на град Джанкой в Крим показват камиони, които чакат на пътя до склад за зърно и близо до свързаната с него жп гара.

Железопътният терминал в град Джанкой, Северен Крим. Източник: Maxar, 21 юни 2022 г.

На снимките се виждат товарни влакове - с вагони, използвани за превоз на зърно и други продукти - на гарата до склада.

Влаковете от Джанкой са свързани с пристанищата в Севастопол и Керч, откъдето продукцията може да бъде превозена в Русия или в чужбина.

Къде се извозва украинското зърно след Крим?

"Първо извозват зърното до анексирания Крим, откъдето го транспортират до Керч или Севастопол [пристанища], след което товарят украинското зърно на руски кораби и отиват в Керченския проток", казва Андрей Клименко, експерт в Института за черноморски стратегически изследвания в Киев, който редовно наблюдава движението на корабите около Крим.

"Там, в Керченския проток [между Крим и Русия], те прехвърлят украинско зърно от малки кораби на кораби за насипни товари, където то се смесва със зърно от Русия - или в някои случаи плават до този район само за да създадат впечатление, че товарят руско зърно."

Той добавя, че след това то се изнася с руски сертификати, като се казва, че това е руско зърно.

Ключови транспортни пътища в Крим и Русия. Източник: Институт за изучаване на войната, 22 юни 2022 г./Би Би Си

След това корабите често се отправят към Сирия или Турция.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че са проучили твърденията за това, че украинско зърно е било изпратено в Турция, и досега не са открили доказателства.

"Видяхме, че пристанището на тръгване на корабите и произходът на стоките са Русия в регистрите", каза той.

Необичаен обем на дейността в Севастопол

Сателитните снимки от зърнения терминал "Авлита" на пристанище Севастопол в западната част на Крим показват висока активност през целия юни, като на редица кораби е натоварен жълт материал, съответстващ на цвета на зърното.

Екип на Би Би Си преглежда снимки на същия терминал през юни през последните няколко години и установява необичайно висока активност. Разговаря с експерти, според които тя може да се обясни единствено със зърно, транспортирано от континенталната част на Украйна.

"В Крим не се отглежда много зърно за износ", казва Мария Богонос, експерт по селскостопанска политика в Киевското училище по икономика.

Освен това за Русия не би имало географски смисъл да използва Севастопол за износ на собственото си зърно.

Но Майк Лий, експерт по земеделие в Green Square Agro - който е работил в Украйна и в Русия - казва, че част от зърното, идващо от Крим, може да е част от изостанала миналогодишна реколта, задържана на склад заради войната. "Крим е под руски контрол, но веригите за доставки са засегнати и там".

Корабите, които изключват своите проследяващи устройства

Американските и украинските власти и съобщения в медиите посочват девет кораба от Крим, за които се смята, че са превозвали крадено украинско зърно в чужбина. Използвайки данни от Lloyd's List Intelligence, Би Би Си проследява тези кораби по време на пътуванията между Крим и пристанищата в Турция и Сирия от април насам.

Lloyd's List Intelligence твърди, че корабите са използвали практики, които морските специалисти биха описали като "измамни" - изключвали са бордовите си проследяващи устройства, когато са влизали в Черно море, или са се движили около Керченския проток близо до Крим.

Когато проследяващите устройства отново се включат, корабите плават на юг и много от тях съобщават за по-малка дълбочина на водата, което предполага, че са взели товар по време на прекъсването на електрозахранването.

Би Би Си картографира пътуванията на три кораба: Matros Pozynich и Sormovskiy 48, собственост на две компании в Русия, както и Finikia, собственост на сирийската Главна морска администрация. Опитът на журналистите да се свържат със собствениците на тези плавателни съдове, регистрирани в Русия, за да попитат за пътуванията, е безуспешен. Не успяват да се свържат и със сирийските собственици.

Въпреки пропуските в историята на проследяването им, сателитни снимки разкриват къде са били някои от корабите.

Снимки от Maxar показват Matros Pozynich в Севастопол в Крим в средата на май. По време на това пътуване той е плавал до Керченския проток, имал е спиране на транспондера за пет дни и след това се е появил отново на стотици мили на юг в Черно море. По-късно е заснет в сирийското пристанище Латакия - но системата му за проследяване е изключена.

Съгласно Конвенцията на ООН за безопасност на човешкия живот на море (SOLAS) корабите трябва да имат включени проследяващи устройства по всяко време, освен ако това не представлява заплаха за тяхната безопасност и сигурност - например от пиратство.

Мишел Визе Бокман, редактор в Lloyd's, смята, че няма оправдание за изключването на проследяващите устройства в близост до Крим или до сирийското крайбрежие.

"Тази практика очевидно не е свързана с рискове от пиратство - казва г-жа Бокман. - Другите кораби са с включени транспондери, така че защо те да не го направят?"

Тактиката на Русия

Би Би Си получава и документи, изготвени от руските окупационни власти, в които са изброени стопанствата, в които трябва да се прехвърли зърно.

Отделно разследване на руската и украинската редакция на Би Би Си показва, че в някои случаи руснаците принуждават украинските фермери да продават зърно на цени, значително по-ниски от пазарните и да подписват документи, за да докажат, че то е закупено "законно".

Въпреки че първите съобщения са типични за очевидни кражби от страна на руските сили, фермерите предполагат, че има промяна в тактиката, тъй като руснаците осъзнават, че ако не платят нищо, бъдещите реколти могат да бъдат саботирани. Фермерите казват, че трябва да приемат ниските цени, тъй като нямат алтернатива, да купуват гориво и да плащат на работниците.

Емили Потъл, адвокат по международно право, заявява пред Би Би Си, че тези действия могат да нарушат Женевската конвенция и правилата на Международния наказателен съд (МНС), регулиращи окупационните сили.

Би Би Си се свързва с руските власти, за да попита за тези твърдения, но все още няма отговор.

Въпреки това някои служители в контролираните от Русия райони открито говорят за изнасянето на украинско зърно от районите, които те сега контролират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

4

Porr

27.06 2022 в 19:45

Могат и да убиват, най вече мирни жители.

-240

3

редовно четящ

27.06 2022 в 16:52

Освен да крадат, друго нищо не могат да правят.

22548

2

dolivo

27.06 2022 в 16:01

Преговори с руски сатрап, мн показателна транскрипция. Резултат нулев.

2550

1

alfakentavur

27.06 2022 в 13:38

Крадливи орки-мародери, живеещи в 18 век!

 
X

Да помогнем на украинските деца!