Ракети от Газа и Ливан срещу Израел с разширяването на операцията в Газа, IDF бомбардира цели в Сирия и отвърна на Хизбула

Армията отново отправи спешен призив за евакуация към населението в северната част на анклава и обеща разширяване на хуманитарната помощ утре

Александра Маркарян 29 октомври 2023 в 10:03 6065 0

Израелски танкове в Ивицата Газа

Снимка IDF

Израелски танкове в Ивицата Газа

Израелската армия увеличи военните си в Ивицата Газа като част от втората фаза на войната срещу "Хамас". Силите вече действат по-дълбоко в палестинския анклав, отколкото в началото на войната им с терористичната организация. Говорител на IDF тази нощ отново предупреди населението в северната част на анклава, както и в град Газа незабавно да напусне и да се установи временно в южни и по-безопасни райони, където може да има достъп до вода, храна и лекарства.

Тази нощ Израел беше атакуван от терористичната организация "Хизбула" от Ливан и отговори на удара.

Нападение имаше и срещу съюзника на Израел във войната - САЩ. Беше ударена американска военна база в Сирия.

Израел се бие с „Хамас“ от 7 октомври, когато около 2500 терористи нахлуха в Израел и убиха над 1400 души, повечето от които цивилни (военните са 311 души) в домовете им и на музикален фестивал, провеждан на открито. „Хамас“ и съюзническите му терористични организации извлякоха над 230 души, които държат за заложници в Газа. 30 от тях са деца.

Денонощието

Пред последното денонощие бойни самолети на IDF са атакували над 450 военни цели на терористичната организация "Хамас" в цялата Ивица Газа - съобщава тази сутрин армията. Сред атакуваните цели са били военни щабове, наблюдателни пунктове и противотанкови огневи позиции.

Като част от разширяването на дейността на сухопътните сили, комбинираните бойни групи са атакували терористични отряди, които са се опитали да нападнат израелските сили, и отряди, които са планирали стрелба с противотанкови оръжия и са насочвали самолети към цели от земята.

Снимка: IDF

Жертви и ранени от двете страни

Тази нощ офицер от IDF е бил тежко ранен в резултат на попадение на самоделно взривно устройство в северната част на Ивицата Газа. Освен това войник на IDF е бил средно тежко ранен по време на сблъсък с терористи в северната част на Ивицата Газа. Офицерът и войникът са евакуирани за оказване на медицинска помощ в болница. Семействата им са уведомени - информира IDF.

От палестинска страна също има съобщение за убити, но в Западния бряг. Трима палестинци са били убити през изминалата нощ от израелските сили там, съобщи тази сутрин Министерство на здравеопазването на Палестинската автономия в Рамала, цитирано от Ройтерс. Те са били убити при сблъсъци с израелската армия в Бейт Рима в района на Рамала, в Тамун и в бежанския лагер "Аскар" в северната част на Западния бряг, посочва "Франс прес", като се позовава на министерството.

За момента няма коментар за случилото се от страна на израелската армия.

В същото време здравното министерство в Палестинската автономия съобщава за трима палестинци, убити през изминалата нощ от израелските сили в окупирания Западен бряг, пише Ройтерс.

Палестинци оплакват убитите си близки, 29 октомври 2023 г. Снимка: БТА/АП

Тримата са били убити при сблъсъци с израелската армия в Бейт Рима в района на Рамала, в Тамун и в бежанския лагер "Аскар" в северната част на Западния бряг, посочва Франс прес, като се позовава на министерството.

За момента няма коментар за случилото се от страна на израелската армия.

Над 110 палестинци са били убити на Западния бряг при израелски военни операции след избухването на 7 октомври на войната между палестинската групировка "Хамас" и Израел в ивицата Газа, предизвикана от безпрецедентната смъртоносна атака на палестинското движение на израелска територия.

Ситуацията в окупирания от Израел от 1967 г. Западния бряг беше напрегната още преди тази война. По данни на здравното министрество и на местния кмет вчера израелски заселник е убил 40-годишен палестински берач на маслини в село близо до израелска колония в района на Наблус.

Ливан

Към 19 ч вчера бяха извършени три изстрелвания на ракети от територията на Ливан срещу Северен Израел, които са паднали в открити пространства. Не се съобщава за пострадали. Използвани са минохвъргачки и са били изстреляни противотанкови ракети от ливанска територия към израелска територия и към постове на IDF в ливанската гранична зона. През нощта израелската армия отговори на ударите.

"В отговор на изстрелванията от ливанска територия през изминалия ден бойните самолети на IDF атакуваха редица военни цели на терористичната организация "Хизбула" на ливанска територия. По време на атаката бяха унищожени терористични инфраструктури, включително военен комплекс и наблюдателни пунктове на терористичната организация "Хизбула" - информира армията малко след 3 ч сутринта.

Около 13 ч на 29 октомври IDF засече нови изстрелвания от Ливан срещу Израел. Няма поражения. Израелските отбранителни сили са отвърнали със стрелба по източника на огъня.

Армията съобщава, че е атакувала терористична клетка в Ливан, която се е опитала да изстреля противотанкови ракети от ливанска към израелска територия.

Сирия

Ливанската мрежа "Ал-Маядин", която е свързана с "Хизбула", съобщи, позовавайки се на свои източници, че е била атакувана американската военна база в петролното находище Ал-Омар, разположено в района на Дейр ез-Зор в Сирия. Според съобщението в базата и в близост до нея са били чути експлозии.

САЩ е основният съюзник на Израел във войната с "Хамас", в резултат на което през последните седмици базите на Щатите в Сирия и Ирак са подложени на удари от подкрепяни от Иран милиции. В отговор САЩ нанесоха удари по техни оръжейни съоръжения в Сирия.

След първото съобщение за удари в Сирия новинарският уебсайт "Гласът на столицата", който е свързан със сирийската опозиция, съобщи, че "израелската армия е бомбардирала с тежка артилерия позиции на сирийския режим и на проиранските милиции в района на Кунейтра". Според съобщението нападението е било извършено "в отговор на изстрелването на снаряд към Голан преди няколко часа".

Евакуирайте се!

Тази нощ говорителят на IDF бригаден генерал Даниел Хагари отправи нов призив за спешна евакуация от Северна Газа и от град Газа в палестинския анклав.

„IDF предупреждава жителите на Газа от повече от две седмици чрез множество средства за комуникация, че те трябва да стоят далеч от аванпостовете (аванпост - стражеви пост, който се поставя пред войските близо до неприятеля, за да наблюдава и да предпазва от внезапно нападение на врага) на „Хамас“. Днес ние увеличаваме спешността на това предупреждение: цивилните в Северна Газа и Град газа трябва временно да се преместят на юг, в по-безопасно място, където могат да имат достъп до вода, храна и лекарства“, заяви той и подчерта отново, че войната на Израел не е срещу цивилното палестинско население, а срещу терористите от "Хамас".

Снимка: IDF

Хуманитарна помощ

Бригаден генерал Хагари съобщи още, че „хуманитарните усилия в Газа, ръководени от Египет и САЩ, ще бъдат разширени утре“.

ООН

Съветът за сигурност на ООН се събира в понеделник заради войната в Израел, предаде Ройтерс, като цитира неназован дипломатически източник.

В петък Общото събрание на Организацията на обединените нации прие с огромно мнозинство резолюция, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня в Газа, в която не се споменаваше "Хамас", като по този начин ислямистката терористична групировка, извършила зверствата на 7 октомври, беше похвалена, а Израел - осъден. Резолюцията призовава за незабавно прекратяване на огъня в Газа, освобождаване на всички цивилни, защита на цивилното население и международните институции и осигуряване на безопасното преминаване на хуманитарна помощ в ивицата.

Инициативата нямаше задължителен характер, но подчерта огромната международна подкрепа за палестинците на фона на военната кампания на Израел в отговор на нападението на "Хамас" от 7 октомври.

Израел отхвърли призивите за прекратяване на огъня в Газа, заявявайки, че е решен да свали "Хамас" от власт, за да предотврати ново масово нападение като това, което се случи преди три седмици.

Миналата седмица САЩ наложиха вето на внесената от Бразилия резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за "хуманитарна пауза" във войната, тъй като текстът не включваше зачитане на правото на Израел да се защитава.

След това Русия и Китай наложиха вето на резолюция, изготвена от САЩ, която щеше да потвърди правото на Израел на самоотбрана, да призове за спазване на международните закони - особено за защита на цивилното население - и да призове за "хуманитарна пауза" за доставяне на крайно необходимата помощ в Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews