САЩ удариха Сирия по въздух

Това е самоотбрана в отговор на поредицата от продължаващи и предимно неуспешни нападения срещу американски персонал в Ирак и Сирия от подкрепяни от Иран групировки - обяви министърът на отбраната Лойд Остин

Александра Маркарян 27 октомври 2023 в 10:22 4423 2

Говорителят на Пентагона бриг. ген. Патрик Райдър говори във Вашингтон, след като американските военни нанесоха въздушни удари рано в петък по две цели в Източна Сирия

Снимка БТА/АП

Говорителят на Пентагона бриг. ген. Патрик Райдър говори във Вашингтон, след като американските военни нанесоха въздушни удари рано в петък по две цели в Източна Сирия.

Два американски изтребителя нанесоха удари по оръжейни съоръжения и боеприпаси в Сирия в петък в отговор на нападенията срещу американски сили от страна на подкрепяни от Иран милиции, тъй като нараснаха опасенията, че конфликтът между Израел и "Хамас" може да се разпространи в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Американският президент Джо Байдън е наредил да се нанесат удари по двата обекта, използвани от Революционната гвардия и подкрепяните от него милиции, съобщи Пентагонът, като предупреди, че САЩ ще предприемат допълнителни мерки, ако атаките от иранска страна продължат.

Миналата седмица американски и коалиционни войски бяха атакувани най-малко 19 пъти в Ирак и Сирия от подкрепяни от Иран сили. "Хамас", "Ислямски джихад" и ливанската "Хизбула" са подкрепяни от Техеран.

В четвъртък иранският външен министър Хосейн Амирабдолахиан заяви в ООН, че ако офанзивата на Израел срещу Хамас не спре, САЩ "няма да бъдат пощадени от този огън".

"Офанзивата" е отговор на бруталното клане на цивилни, извършено от терористите от "Хамас" в Израел на 7 октомври. Терористите убиха над 1400 души, раниха хиляди, над 220 все още са в плен в тунелите под Газа - бебета, деца, жени, старци.

Контролираното от "Хамас" Министерство на здравеопазването в Газа заяви в четвъртък, че при ответните въздушни удари са загинали 7028 палестинци, включително 2913 деца.

Въздушните удари на САЩ са били нанесени около 4:30 ч. в петък (1:30 ч по Гринуич) близо до Абу Камал (град на река Ефрат в провинция Дейр ез Зор в Източна Сирия близо до границата с Ирак). Извършили са ги два изтребителя F-16, които са използвали високоточно оръжие, съобщи представител на американската отбрана.

"Тези прецизни удари на самоотбрана са в отговор на поредица от продължаващи и предимно неуспешни нападения срещу американски персонал в Ирак и Сирия от страна на подкрепяни от Иран групировки на милицията, които започнаха на 17 октомври - се казва в изявление на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. - Тези подкрепяни от Иран нападения срещу американските сили са неприемливи и трябва да спрат."

Президентът Байдън е изпратил послание до иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, в което предупреждава Техеран да не атакува американския персонал в Близкия изток, съобщи Белият дом по-рано в четвъртък.

"Това, което искаме, е Иран да предприеме много конкретни действия, да нареди на своите милиции и пълномощници да се оттеглят", заяви високопоставен служител на американската отбрана, цитиран от Ройтерс.

Съединените щати не са координирали въздушните удари с Израел, добави служителят.

През последните три седмици САЩ изпратиха военни кораби и изтребители в региона. В четвъртък Пентагонът съобщи, че още около 900 американски военнослужещи са пристигнали в Близкия изток или се отправят натам, за да подсилят противовъздушната защита на американския персонал.

Войната в Израел

Тази сутрин Израелските отбранителни сили (IDF) информираха, че през последните 24 часа са нанесли удари по цели на "Хамас", в които са били включени и сухопътни войски. Ударени са стартови площадки за противотанкови ракети, командни и контролни центрове. Ликвидирани са терористи на "Хамас".

"Войските напуснаха района и няма данни за пострадали" - уверява израелската армия.

Става въпрос за трима високопоставени агенти на "Хамас"

Израелската разузнавателна агенция Мосад допълва, че атакуваните цели на терористите са били десетки, включително оперативен щаб на "Хамас".

Военните удари по Газа подготвят "следващия етап на операцията" - съобщават властите в Израел. Опасенията са, че планираната и отлагана сухопътна инвазия в управлявания от "Хамас" палестински анклав може да предизвика мащабен близкоизточен конфликт, който да излезе от границите на Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

2

Valioka

27.10 2023 в 13:20

Честно, като изгледах видеото от IDF, лично аз не виждам защо трябва евреите да правят наземна операция в Газа или където и да е... Единствено само за да пазят цивилните, друг смисъл според мен няма.

-529

1

6екеr4о

27.10 2023 в 11:27

Интересно е защо са подчертали, че не са координирали въздушните удари с Израел, явно е много важна част от посланието!

Тоест това си е война на САЩ, внимавайте в картинката...
 
X

Да помогнем на украинските деца!