Общото събрание на ООН призова за незабавно хуманитарно примирие в Газа

"Това е един мрачен ден за ООН и за човечеството", коментира постоянният представител на Израел в Общото събрание Гилад Ердан

OFFNews 28 октомври 2023 в 07:50 862 2

ООН

Снимка БТА/АП

Заседание на Общото събрание на ООН

Общото събрание на ООН призова за незабавно хуманитарно примирие в ивицата Газа, предадоха световните агенции.

Призивът бе отправен в резолюция, приета от Общото събрание на 21-ия ден от началото на войната между Израел и "Хамас", в момент, в който Израел обяви, че разширява сухопътните си операции в ивицата Газа.

Резолюцията на Общото събрание е необвързваща и бе разкритикувана от Израел и от САЩ, които осъдиха това, че в текста не се споменава "Хамас". Тя бе приета под аплодисменти и събра 120 гласа "за", 14 "против" и 45 "въздържали се" от 193 членове на ООН.

Резолюцията бе предложена в този си вид от арабските страни. Опитът на Канада да промени текста и да бъде включено в него осъждане на терористичните атаки, извършени от "Хамас" и взимането на заложници, не получи подкрепата на две трети от страните членки на Общото събрание. За този вариант на текста гласуваха само 88 страни, 55 се обявиха "против", докато 23 държави се въздържаха.

Нарастват опасенията, че конфликтът може да прерасне в по-голяма война и в този контекст Общото събрание подчерта необходимостта да се избегне по-нататъшна дестабилизация и ескалация на насилието в региона и призова всички страни да проявят максимална сдържаност и всички, които имат влияние над тези страни, да работят също за постигане на тази цел.

Общото събрание призова Израел да отмени заповедта си към населението на Газа да се премести в южната част на анклава. Израел разпореди около 1,1 милиона жители на Газа, което е почти половината от населението му, да се премести на юг още на 12 октомври.

Общото събрание на ООН също така категорично осъди всеки опит или принудително преместване на палестинското население.

Израел обеща да ликвидира "Хамас" след атаката срещу израелската територия на 7 октомври, в която бяха убити 1400 души, а стотици души бяха взeти за заложници от въоръжените бойци на палестинското движение. В отговор Израел започна да нанася въздушни удари по Газа и наложи пълна обсада на анклава. А по-рано тази вечер обяви, че разширява сухопътните си операции в Газа.

Палестинските власти казват, че над 7000 души са били убити в Газа от началото на израелските удари по анклава.

Общото събрание призова за незабавно и безусловно освобождаване на всички цивилни, които незаконно са държани в плен.

Но в текста на резолюцията с всички тези призиви не се споменава "Хамас" на нито едно място.

Първоначален проект на текста, предложен от арабските държави, говореше за незабавно прекратяване на огъня. Приетата резолюция призовава за незабавно, трайно и устойчиво хуманитарно примирие, водещо до прекратяване на вражеските действия.

Израел отхвърли призивите за прекратяване на огъня, защото смята, че "Хамас" ще се възползва от това, за да се превъоръжи и да избива отново хора. Израелският посланик в Общото събрание на ООН Гилад Ердан заяви, че всеки призив за прекратяване на огъня не е опит за мир.

"Срам за вас!", заяви постоянният представител на Израел в Общото събрание Гилад Ердан след приемането на резолюцията, в която никъде не се споменава "Хамас".

"Това е един мрачен ден за ООН и за човечеството", допълни Ердан и увери, че Израел ще продължи да използва всички средства на свое разположение, за да отърве света от злото, което представлява "Хамас" и да върне заложниците у дома им.

"Това е опит да се вържат ръцете на Израел, да се попречи на Израел да елиминира една огромна заплаха за своите граждани". Той подчерта, че тук става дума за "придържащ се към законите Израел, който се сблъсква с едни модерни нацисти".

Палестинският представител в Общото събрание Рияд Мансур пък призова за прекратяване на огъня и заяви, че някои страни, които той не спомена по име, прилагат ясни двойни стандарти.

"Как могат тези страни да обясняват колко ужасно е убийството на 1000 израелци и да не чувстват същото, когато 1000 палестинци са убивани всеки ден?", попита той. "Защо не чувстват, че е спешно необходимо да сложат край на убийството на тези хора?, добави Мансур.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8769

2

flatko

28.10 2023 в 10:43

Организацията на обединените патогени осъжда използването на антибиотици...

318

1

Valioka

28.10 2023 в 08:39

Аз какво ви казах като започна войната - ако издържи 2 седмици международната общност без да почне да плюе по Израел, ще бъде постижение... Е, не издържа - нещастни олигофрени, ето това е ООН... И затова Израел ще постъпи както трябва и без ООН...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика