Путин изтегля руските войски от границата с Украйна

OFFNews 12 октомври 2014 в 13:17 13295 17

Владимир Путин
Снимка: Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин е наредил на руските войски, разположени в близост до украинската граница, да се оттеглят в постоянните си бази, съобщи Кремъл.

Димитрий Песков, говорителя на Кремъл, каза, че около 17 600 войници на учения в района на Ростов ще бъдат изтеглени от границата. Той допълни, че решението е взето, защото периодът на учението е свършил.

Информацията за изтеглянето на войските дойде преди планираната среща между Путин и украинския му колега Петро Порошенко в Милано на 17 октомври.

Путин е имал работна среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу вчера, след оперативно съвещание на държавния глава с постоянните членове на Съвета за сигурност на Руската федерация, съобщи Песков. Министърът доложил на главнокомандващия за приключването на летния период на обучение на полигоните на Южния военен окръг. След доклада президентът наредил да се пристъпи към връщане на войските към местата на постоянна дислокация.

Руският президент направи подобни изявления през март и май тази година.

Украинските войски водят сражения срещу проруските сепаратисти в района на Докецк и Луганск от април, в конфликт, в който загинаха повече от 3500 души. Русия беше обвинена, че предоставя войски и оръжия на бунтовници в Източна Украйна - твърдения, които руските власти отричат.

Путин и Порошенко се очаква да проведат разговори на срещата на върха Азия-Европа (ASEM) в Италия в петък. Украинският президент Порошенко заяви пред репортери: "Не очаквам, че преговорите ще бъдат лесни." "Ролята на Русия по въпроса за осигуряването на мир ... не трябва да се надценяват", добави той. Порошенко каза, че се надява да могат да обсъдят спора за цената на газа между Русия и Украйна.

Русия спря доставките на газ за Украйна през юни, заявявайки, че правителството в Киев не е уредило дълговете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!