Украйна ще плати на „Газпром“ 3 млрд. долара за газ

OFFNews 26 септември 2014 в 18:31 5488 17

Гюнтер Йотингер

Украйна ще заплати до октомври на „Газпром“ 2 млрд. долара за вече доставения газ и още 1,1 млрд. долара до края на 2014 г.

Това заяви еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ако бъдат заплатени дължимите 2 млрд. долара, „Газпром“ ще достави на Украйна 5 млрд. кубически метра газ в следващите месеци, допълни Йотингер.

Очаква се и решението на Арбитражния съд в Стокхолм по делото за „Газпром“ и „Нафтогаз“. От решението ще зависи и точния размер на дълговете на Украйна. Ако според Съда в Страсбург дългът на Украйна е от 5 млрд. долара, то плащанията ще представляват една голяма част от тази сума. ЕК поема отговорността за изплащането на необходимите средства, подчерта Йотингер.

„Газпром“ ще достави и допълнителни количества газ в зависимост от температурите през зимата, при това за цена 385 долара за 1000 кубически метра газ, обясни Йотингер.

Той посочи, че все още се очаква съгласието на правителствата на двете страни следващата седмица. В края на другата седмица пък ще се проведат преговори с участието на министри и директорите на двете компании.

За обезпечаване на потреблението на газ за Европа са необходими от 5 до 10-12 млрд. кубически метра газ, обясни еврокомисарят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!