Украйна строи "Берлинска стена" по границата с Русия

OFFNews 07 октомври 2014 в 14:14 10017 18

Украйна започна строежа на стена по протежението на границата с Русия, съобщиха украински медии.

Дължината на стената ще е около 2000 км. Тя ще представлява двуметрова желязна ограда с бодлива тел, по която ще тече ток. От украинската страна на стената ще има и ров с бетонна основа с дължина 3 метра и дълбочина 2 метра.

Стената ще обхваща границата в рамките на Черниговска, Сумска, Харковска области, частично в Донецка и Луганска области, сухопътния участък на границата с Крим и по крайбрежието на Азовско море.

150 км от стената ще минава през контролирани от проруските бунтовници райони.

Стената трябва да е завършена до края на 2015 година, като за построяването й ще бъдат отделени милиони, обясниха украинските власти.

Ние вече знаем откъде идва военната заплаха за Украйна, защото до 1 март тази година нашата военна доктрина предвиждаше, че ще ни нападне агресивният НАТО от Запад, а се оказа, че от Изток ни нападна миролюбивата Русия, заяви съветникът на украинския президент Олег Медведев.

Вътрешният министър Арсений Аваков е убеден, че построяването на стената между Украйна и Русия ще даде повече сигурност на украинците.

Според председателя на Държавната погранична служба на Украйна Сергей Астахов инициативата е интересна и много перспективна, но в настоящия е момент е много трудно да се реализира.

Някои участъци от границата се обстрелват с миномети и гранатомети, затова е необходимо първо да се зафиксира границата като украинска територия и едва след това да се усъвършенства нейната охрана, коментира Астахов.

По думите му необходимата сума ще е много по-висока от предварително предвидената. На границата между Палестина и Израел така стена се строи вече 10 години, а строителството не е завършено и за него са отпуснати много средства.

Според редица експерти осъществяването на проекта ще е трудно като се има предвид, че построяването на стената ще е възможно само в равнинните райони, а в някои от тях има и блата. Освен това според тях тази стена няма да допринесе за увеличаването на сигурността на границата, тъй като руски танкове биха могли съвсем лесно да преодолеят едно такова препятствие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!