Плевнелиев: България може да е център на газовите доставки

Offnews Последна промяна на 20 септември 2014 в 13:38 1399 6

Росен Плевнелиев

Снимка Прессекретариат на държавния глава

Българските проекти за междусистемни газови връзка с Гърция и с Турция трябва да бъдат разглеждани като неразделна част от Южния газов коридор, позволявайки значителни газови доставки за България и съседните страни като Румъния, Сърбия и други държави в Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си по време на церемонията за старта на изграждането на Южния газов коридор, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В официалното откриване на строежа в Баку, Азербайджан, участва азербайджанският държавен глава Илхам Алиев, както и представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора.

Интерконекторите с Гърция и Турция, съчетани с предстоящото разширяване на съоръженията за съхранение на газ до един милиард куб. метра, ще утвърдят България като предпочитан център за газови доставки в Югоизточна Европа, каза в изявлението си при откриването на Южния газов коридор президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че страната ни е изцяло ангажирана с бързото реализиране на интерконекторите с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия.

Росен Плевнелиев отбеляза, че междустистемната газова връзка с Румъния скоро ще бъде въведена в експлоатация, а тази с Гърция трябва да бъде завършена през 2016 година. По другите два проекта за интерконектори – със Сърбия и Турция, се работи усилено, за да се осъществят във възможно най-кратки срокове, подчерта президентът.

Според Росен Плевнелиев с реализацията на Южния газов коридор ще се преодолее "зависимостта на България от една тръба“ и ще гарантира сигурност на газовите доставки за целия регион на Югоизточна Европа. "Преди пет години на Европа й беше напомнено за най-голямата й уязвимост – енергийната зависимост. България беше една от най-засегнатите страни по време на газовата криза през 2009 година“, припомни президентът Плевнелиев. "Намирането на алтернативни източници и маршрути за газови доставки е въпрос на национална сигурност, а енергийната диверсификация – ключов приоритет“, заяви държавният глава.

„Азербайджан винаги е бил ценен и надежден партньор“, посочи президентът Плевнелиев и благодари на азербайджанския си колега Илхам Алиев и правителството на Азербайджан за съдействието за подписването на Договора за продажба на природен газ между „Булгаргаз“ и СОКАР предвиждащ доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно, която да започне в периода 2019-2020 година. Президентът Плевнелиев изтъкна готовността на българската страна да обсъди възможността за доставка на допълнителни количества газ от Азербайджан за страната ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.09 2014 в 12:29

25 години от началото на демократичните промени у нас България си остава все така зависима енергийно от Русия. Нещо повече. Оказва се, че не само, че не е направено много за диверсификацията на доставките на природен газ, но и се увеличава делът от синьо гориво, който купуване от Москва.

Ако през 2011–а година страната ни е внасяла 85% от нужния ѝ природен газ от Русия, то през 2013-а този процент нараства на 90. Данните са от десетгодишната инвеститиционна програма на "Булгартрансгаз".

Причината – спад в количеството на синьото гориво, добивано у нас. Оказва се, че спадът е сериозен - близо два пъти за две години, от 438 милиона кубични метра през 2011 на 277 за миналата година.

Единственият начин в бъдеще страната да осигури енергийната си независимост е като инвестира в местни проучвания за добив на газ, включително и неконвенционален, т.е., шистов, е мнението на експертите.

Друг притеснителен факт е в програмата е, че "Булгаргазтранс" извежда като свой приоритет "Южен поток", докато до момента такъв бе изграждането на интерконекторни връзки със съседните държави.

20.09 2014 в 23:01

Една тръба в гъза на Роско и газ, колкото щеш!

20.09 2014 в 19:35

Предателите вече имат имена!Но рано или по-късно даже и при нашето робско овчедушно търпение има момент на разплата, по народному-Видов ден. Моля се богу да е скоро и да се разплатим с тях за всичко!

20.09 2014 в 14:45

Охо бохо покажи си рокцата.

20.09 2014 в 14:22

Наште червеногъзляци не дават да се копне, даже и за проба.
Искат си руската тръба и си мислят, че цял живот ще цицат червонци.
Да ама не - скоро ще секне патока.

Ххахахахахахахахахахахахаха

20.09 2014 в 13:55

... къде и да копнат по света - се газ излиза ( с изключение на бегето!)... ай сиктир!

... щото туй нещо (май-май) не е за вярване...

... хахахахахаха
 
X