България може да внася азербайджански газ от 2017 г.

OFFNews 30 септември 2014 в 13:35 5862 12

България планира да внася азербайджански газ от 2017 г., пише руското издание „Независимая газета“, като се позовава на информация от българското посолство в Баку.

Според изданието на първо време България ще внася малки обеми по вече съществуващата газопреносна мрежа с Турция и през Гърция. 

В края на 2016 г. планираме да бъде пуснат интерконектор Гърция – България, по който да бъде доставен азербайджанският газ. Двете страни ще проучат възможността за доставка на газ за „Булгаргаз“ от компанията СОКАР след 2017 г. по съществуващия интерконектор Турция – Гърция и по други възможни маршрути, обясняват от посолството.

България отдавна преговаря с Баку за сътрудничество в сферата на енергетиката и конкретно за внос на газ, посочва изданието, като допълва, че това е била една от главните теми, обсъждани по време на преговорите между президента Росен Плевнелиев и азербайджанския му колега Илхам Алиев при посещението на Плевнелиев в Баку.

Между СОКАР и представители на българските власти вече е подписан и меморандум за проучването на възможностите за разширяване на газохранилището в Чирен.

Изданието цитира Плевнелиев, който подчертава важността на търсенето на алтернативни източници на газ – един от приоритетите на европейските страни. Той припомня, че България е сред най-пострадалите от газовата криза през 2009 г.

София разчита много на проекта „Шах Дениз 2“ и Южния газов коридор, който ще заобикаля Русия, подчертава изданието.

90% от консумираното от България синьо гориво идва от Русия, затова във връзка с кризата в Украйна страната се опитва да диверсифицира източниците на газ. Ако България започне да получава азербайджански газ предсрочно, това може да разреши проблема, допълва „Независимая газета“.

По думите на Плевнелиев има подписано споразумение между „Булгаргазнефт“ и СОКАР за доставка на 1 млрд. кубически метра газ годишно от 2019 г.

Инвестиционното решение за интерконектора Гърция – България трябва да бъде взето следващата седмица, а строителството ще започне в началото на 2015 г.

В същото време се водят преговори с Турция за изграждането на газопровод между двете страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews