Quantcast

България може да внася азербайджански газ от 2017 г.

OFFNews Последна промяна на 30 септември 2014 в 13:35 5037 12

България планира да внася азербайджански газ от 2017 г., пише руското издание „Независимая газета“, като се позовава на информация от българското посолство в Баку.

Според изданието на първо време България ще внася малки обеми по вече съществуващата газопреносна мрежа с Турция и през Гърция. 

В края на 2016 г. планираме да бъде пуснат интерконектор Гърция – България, по който да бъде доставен азербайджанският газ. Двете страни ще проучат възможността за доставка на газ за „Булгаргаз“ от компанията СОКАР след 2017 г. по съществуващия интерконектор Турция – Гърция и по други възможни маршрути, обясняват от посолството.

България отдавна преговаря с Баку за сътрудничество в сферата на енергетиката и конкретно за внос на газ, посочва изданието, като допълва, че това е била една от главните теми, обсъждани по време на преговорите между президента Росен Плевнелиев и азербайджанския му колега Илхам Алиев при посещението на Плевнелиев в Баку.

Между СОКАР и представители на българските власти вече е подписан и меморандум за проучването на възможностите за разширяване на газохранилището в Чирен.

Изданието цитира Плевнелиев, който подчертава важността на търсенето на алтернативни източници на газ – един от приоритетите на европейските страни. Той припомня, че България е сред най-пострадалите от газовата криза през 2009 г.

София разчита много на проекта „Шах Дениз 2“ и Южния газов коридор, който ще заобикаля Русия, подчертава изданието.

90% от консумираното от България синьо гориво идва от Русия, затова във връзка с кризата в Украйна страната се опитва да диверсифицира източниците на газ. Ако България започне да получава азербайджански газ предсрочно, това може да разреши проблема, допълва „Независимая газета“.

По думите на Плевнелиев има подписано споразумение между „Булгаргазнефт“ и СОКАР за доставка на 1 млрд. кубически метра газ годишно от 2019 г.

Инвестиционното решение за интерконектора Гърция – България трябва да бъде взето следващата седмица, а строителството ще започне в началото на 2015 г.

В същото време се водят преговори с Турция за изграждането на газопровод между двете страни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.10 2014 в 08:03

ЕК - всеки купувач на природен газ от Газпром може свободно да се разпорежда с него

Стана нужда Европейската комисия в специално изявление на нейния говорител Хелен Кернс отново да заяви, че страните членки на ЕС могат да се разпореждат с природния газ, купен от Газпром, както намерят за добре - както в отношенията с други страни членки, така и извън. Тя изрази надеждата си, че страните ще продължат да съдействат за изпълнение на решението на Съвета на Европейския съюз за осигуряване на реверсни доставки на природен газ на Украйна.

Свободната търговия с природен газ в рамките на Европейския съюз е основно правило, без което не може да съществува единен европейски газов пазар. В този смисъл предизвикателството от страна на Газпром не е само, дори не толкова икономическо, колкото политическо, тъй като поставя под съмнение фундаментален принцип на съществуването на Европейския съюз. Не случайно мнозина наблюдатели и анализатори вече открито говорят, че Русия чрез Газпром реализира водещата си външно политическа цел - а именно разрушаването на Европейския съюз във вида в който го познаваме. След като не може да диктува търговските си условия в рамките на Съюза, свидетелство за което са ограничения върху дейността на Газпром и трудностите за руските енергийни проекти, Кремъл очевидно е решил да играе "твърдо" или ва банк като постоянно повишава равнището на напрежение и разширява фронта на конфронтацията с Европейския съюз по целия периметър на съприкосновения и интереси.

Тази стратегия на сегашното руско ръководство не е лишена от шансове за частичен успех в близък хоризонт, пред вид на високата степен на зависимост от руски газови доставки - особено в навечерието на зимата. Но тя има вроден дефект - тъй като всеки път когато Москва "натисне" бутона на газовата зависимост тя ражда нова воля и решителност. На следващата година Газпром "олеква" със свит пазарен дял, изчезва дългосрочната му перспектива, реализира по-малко доходи от продажби на газ и оставя партньори с устойчиво и безвъзвартно загубено доверие.

Подобни европейски тенденции неизбежно ще си пробият път и в България, въпреки гравитацията от симпатии, интереси и зависимости, породена от милиардните финансови потоци.

Със становището си Европейската комисия де факто заявява, че тя гарантира юридическата защита на тези права на европейски търговци и потребители и може да се конституира като страна по арбитражни дела с Газпром, ако се стигне до съдебно разбирателство. Това само по себе си е гаранция за успешен изход на делата. Съвсем не случайно Украйна отказа да прекрати арбитражното дело в Стокхолм срещу Газпром, а редица руски експерти предупреждават, че в края на делото може да се окаже, че не Нафтогаз дължи пари на Газпром.

Да се надяваме, че изявлението на говорителката на ЕК ще бъде прочетено правилно в правителството, регулатора и компаниите и от това ще произтекат съответните изводи и действия.

Повече тук: http://idvassilev.blogspot.com/2014/09/blog-post_30.html

01.10 2014 в 07:54

Поли каза,аз съм мъж!!Хахаах,по скоро е красножопа травеститка-путиноидка!Хахаах,иии бах ти и мусорите.

01.10 2014 в 01:23

//Та нивото, нивото ви е ниско господин LudLustrator //

Другар/ко аПолино, колкото и да е ниско, не е на нивото на червен шеб, произведен от Ленин в човек!!!

30.09 2014 в 20:53

Преди време специалисти казаха, че Азарбейджан няма капацитета да напълни тръбата за България. Пак ще говорим след 2г когато се видят поредните празни приказки на чучелото наречено президент!

30.09 2014 в 20:35

Това е огромна крачка за разбиване на крепостният газов монопол на Газпром. Но както е казано в Библията: - "...и по плодовете им ще ги познаете!" - наблюдавайте с интерес кои от рубладжиите и "новоболгарите" ще се хвърлят с тела си да блокират пътя на този проект.

30.09 2014 в 16:57

Не очаквах, че в подобна медия могат да се допускат просташки изказвания.

Това първо. Второ - явно всички анти руски и анти български индивиди са простаци от класа.

И трето но не и последно - явно са меки и китки. Аз съм мъж. :)

Та нивото, нивото ви е ниско господин LudLustrator

30.09 2014 в 16:37

Ура! Вече трябва да сме спокойни! Ако не може от Азербайджан, от луната със сигурност ще внасяме! Сгъстена и пренесена от хамерикански ракети.

30.09 2014 в 16:33

//... та, Б. Немцов доста упоритоот десетина дни пита ИМА ли изобщо газов договор между русия и китай!//

Има или няма, няма значение, ГЪзопроводчиците ходили при жълтурковците да им се молят за авансово мангизи за газопровода щото цената му още щяла да намалее -> ама китайски им работа, криза е пари няма действайте, па като го докарате до границата ще видим дали ние или вие ще плащате за да го вземем!!!
-------
А иначе Роснефт 2014-средата на 15 има да дава 37 млд. зелени гущери на западняците, та да попитам след като 10% са на БП а 37млд. хич ги няма, цената на нефта падна под 100$, чия собственост ще е Роснефт????

30.09 2014 в 15:26

...колкото е по-нагла лъжата, толкова е по-голям шансърт "да хване"...

хахахахахахахахаха

... та, Б. Немцов доста упоритоот десетина дни пита ИМА ли изобщо газов договор между русия и китай!

... хо ако допуснеме, че има такъв и рушняците, видиш ли, връткат номерца на китай... какво ли да очаква нашего брата... (ама китайшеата нещо не превеждат аванса от 25млрд. доларс... що ли тъй!)

... хахахахахахахаха