Протести в Монголия. Демонстранти изгориха елхата и нахлуха в правителствения дворец

OFFNews 05 декември 2022 в 18:02 7491 1

Протест в Улан Батор

Снимка news.mn

Множеството, съставено предимно от млади хора опита да нахлуе в правителствения дворец в Улан Батор.

Вълна от протести обхвана столицата на Монголия Улан Батор, след като множество от около 2 хиляди души атакуваха правителствения дворец на 4 декември. „Откраднаха въглищата на народа“, съобщават социалните мрежи, а протестиращите, атакували сградата на правителството искат имената на длъжностните лица, за които се твърди, че са присвоили печалбите от износ на въглища от Монголия в размер на 44 трилиона тугрика, което прави 12.8 милиарда долара. Кражбата е станала през последните две години, съобщи порталът "Интелинюз".

В неделя демонстрантите се събраха на централния площад „Сухе Батор“ и изгориха коледните елхи на площада, а също така блокираха за кратко главната пътна артерия на столицата „Авенюто на мира“. В понеделник парламентът се събра на заседание онлайн, а мнозинството от депутатите подкрепиха предложението да внесат Съвета за национална сигурност на Монголия предложение за обявяване на извънредно положение първоначално в столицата. Два часа по-късно (22 часа местно време) Съветът, в който влизат президентът, председателят на парламента и министър-председателят, реши че няма нужда от извънредно положение. В 18.00 часа местно време кметът на Улан Батор даде заповед за насилствено разпръскване на демонстрантите с използване на специални средства.

Повод за слуховете даде министър-председателят, който заяви, че огромни суми от печалбите от продажба на въглища са били присвоени от частни лица, вместо да постъпят в правителствен фонд. Протестиращите поискаха отговорност от правителството по въпроса във време, когато всякакъв вид печалба може да помогне на страната да реши икономическите проблеми, породени от глобалната икономическа криза.

Наложи се в понеделник членове на кабинета да дадат пресконференция, в която да отговорят на твърденията за кражби. 

„Правителството е обсъждало този въпрос три пъти“, заяви министърът на икономическото развитие Хурелбаатар Чимед. „В кражби на въглища са участвали влиятелни хора и служители. В резултат на това компанията Ерденес Таван Толгои в крайна сметка беше поставена под специален наддор“, заяви министърът, намеквайки, че хората в държавната инвестиционна компания Ерденес Монгол и и държавната въгледобива Ерденес Таван Толгои са отговорни за предполагаемите присвоени печалби.

„Във връзка с кражба на въглища са образувани 10 наказателни дела и те се разследват в три вида дела, включващи договори, транспорт и железници“, добави Хурелбаатар Чимед. Министърът посочи поименно петима бивши директори на Ерденес Таван Толгои като заподозрени в кражбата на въглищата на народа.

Главният изпълнителен директор на компанията Ганхуяг Батулга, който е на поста си от четири години, през октомври беше освободен неочаквано без обяснения за напускането му.

Натискът върху правителството да се справи с корупцията се увеличи, тъй като потребителите в Монголия тази година бяха подложени на натиск от скока на инфлацията до двуцифрени числа.

В края на ноември официални лица обясниха плановете си да превърнат компанията Ерденес Монгол в държавен инвестиционен фонд), натоварен да инвестира печалбите от огромните природни ресурси на страната от въглища, мед, злато и други минерали.

"Гражданите на демократична Монголия имат пълното право да протестират, да изразяват мнението си и да отправят искания към властите, но това не трябва да се превръща в акт на агресия или брутална дейност", призоваха проправителствени медии в понеделник.

Протестите в Улан Батор продължават и утре, а посолството на САЩ предупреди гражданите си, които се намират в Монголия да избягват да посещават места, където се събират много хора и се провеждат протести.

Това е поредната протестна вълна в Улан Батор тази година, след като в началото на април млади политически необвързани монтолзи се събраха на площад „Сухе Батор“ на мирен протест за икономически промени и заради общо социално недоволство от данъчното облагане, възможностите за намирате на работа, разпределението на националните ресурси, инфлацията и независимостта на съдебната система. Тогава полицията задържа над 20 души, които впоследствие обявиха, че са били бити.

Тридесет години след началото на демократизацията, Монголия преживя редица протести, в това число срещу замърсяването на въздуха, начина на провеждането на изборите, и нечовешкото отношение на властите към цивилните, а нехуманно отнощение към пациенти, болни от COVID-19 стана причина за оставката на премиера, припомня изданието "Дипломат".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика