Рашидов не вярва, че България е толкова назад в свободата на словото

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2020 в 16:57 3066 1

Снимка BGNES

Вежди Рашидов

„Разни НПО не могат да бъдат представителна извадка за свободата на словото на една свободна държава. Това непрекъснато е едно кепазене на българската държава. При въпрос от наш пратеник в Германия откъде получават официалната информация за тази свобода на словото, това не се разбра. Премълча се. Кой е информаторът на това нещо? Докога някой ще мърси името на българската държава. Дълбоко не вярвам, че България е толкова назад в свободата”. Това заяви депутатът от ГЕРБ Важди Рашидов за 111-тото място на България в класацията за свобода на словото на “Репортери без граници” по време на приемане на отчета на СЕМ. “Да, сигурно има проблеми. Ще ги има винаги. Свободата на словото е в ръцете на самите медии. От тук съм ви питал има ли да посочите един, който е забранил тази свобода реално да съществува“, каза Рашидов”. “Виждам, че приехте позицията и дъвчите свободата на словото, но нито един от вас не каза каква е дефиницията на свободата на словото. Дефиниция няма да има, докато не разберем какво е то фалшива новина“, каза още Рашидов.

Да не приемаме отчета на СЕМ, докато г-н Гешев не ни донесе разпечатките за казуса с БНР, призова преди това Антон Кутев от БСП. Според него ако главният прокурор даде разпечатките ще стане ясно кой е въздействал на радиото. „В момента главният прокурор Гешев разследва разследване срещу кандидата за прокурор Гешев. На мен това ми е прекалено свързано“, допълни още Кутев.

Антон Кутев обвини управляващите, че не са успели да намерят пътя за подобряване на медийната среда. „Всеки път обяснявахте, че има други начини за решаване на нещата. А, решете ги де. Свърши мандата бе, хора. 10 години сте на власт, кога ще ги решите? Колко трябва да чакаме?“, попита Кутев.

ДПС: Трябват нови медийни регулации

„Голямата тема е че ние като общество че ние се нуждаем от ново качество медийно законодателство и медийните регулации“, заяви депутатът от ДПС Велислава Кръстева. „Лично мое мнение е, че ние не трябва да работим върху кръпки и поправки на действащия закон, а трябва да работим за приемането на изцяло нов такъв“, подчерта Кръстева. Тя заяви ,че ще подкрепят отчета, защото той отразявал капацитета на СЕМ такъв какъвто е, но това не означавало, че била задоволителна тяхната работа. Тя повдигна темата за езика на омразата, “защото езикът на омразата, който се лее от медиите, съставлява проблем на бъдещето на държавата, тъй като това е възпитанието на нашите деца“.

ВМРО иска санкции за превод от македонски

Мария Цветкова от ВМРО апелира СЕМ да се санкционират телевизии, които излъчвали интервюта с македонци, които имали субтитри на български език. По думите й превеждането поддържа тезата, че македонския език бил различен от българския и съществувал такъв език, което било скандално и в разрез на историческата действителност и националния интерес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17413

1

мнение от IP

12.06 2020 в 08:37

Ето за г-н Рашидов. Надявам се, че ползва Google. Въпреки, че Борисов дори няма кирилица на телефона.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D1%81_%D0%B7%D0%B0_%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4 %D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0