Постигнаха примирие в Нагорни Карабах

OFFNews 05 април 2016 в 16:40 3887 1

Боевете в Нагорни Карабах бяха прекратени, след като двете страни в конфликта постигнаха примирие. 

За това съобщиха министерствата на отбраната на Армения и Азербайджан, цитирани от ТАСС. 

Подготвено е двустранно споразумение за примирие, което ще бъде представено на срещата на Минската група на ОССЕ във Виена.

Примирието трябва да сложи край на 4-дневните ожесточени боеве, при които загинаха най-малко 46 души - военни и цивилни, а над 200 бяха ранени. 

Броят на загиналите и ранените обаче все още се уточнява, като според някои източници при боевете са загинали над 60 души. 

Регионална война би дестабилизирала целия район, лежащ на важно трасе за пренос на петрол и газ от Каспийско море и Централна Азия към Европа. Двете регионални сили Русия и Турция също може да се окажат въвлечени чрез договорите си за военно-техническа помощ с Ереван и Баку, а руснаците имат и две бази в Армения. Иран предупреди в неделя воюващите да не се повтаря инцидентът, при който три мини, изстреляни от минохвъргачка, паднаха на негова територия през границата.

Нагорни Карабах е район, населен с етнически арменци, който обаче се намира на територията на Азербайджан. След разпада на Съветския съюз за контрола на територията избухват кървави сражения.

През 1994 г. е подписано споразумение за спиране на огъня. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!