46 загинали и над 200 ранени в Нагорни Карабах

OFFNews 05 април 2016 в 10:10 3323 2

karaban
И двете страни в конфликта се обвиняват в неспазване на примирието

От подновяването на конфликта в Нагорни Карабах между арменските и азербайджанските сили за сигурност в петък вечерта до днес от двете враждуващи страни са загинали най-малко 40 военни и шестима цивилни. Над 200 войници и цивилни са ранени, предават информационните агенции.

В понеделник вечерта в района на град Мардакерт в непризнатата Нагорно-Карабахска република са се водили обстрели с установки „Град“. Около града е имало ожесточени сражения, а на места снарядите са падали в самия град. Според кореспондент на Sputnik-Армения обстрелите са нанесли щети на сградите. Повечето хора са скрити в убежища. Жените и децата са изпратени в други, по-спокойни райони, а в града са останали предимно мъже.

Според арменска медия азербайджански военни са обстреляли автобус с журналисти, които се връщали от град Мардакерт към столицата на непризнатата република Нагорни Карабах. Снарядът е паднал на 20-30 метра от автобуса и за щастие няма пострадали.

Азербайджанското военно министерство пък съобщава за 16 загинали свои военни и загуби от над 70 военнослужещи за Армения. 

Арменски хакери са публикували в интернет данните на 25 хиляди азербайджански войници, обяви медийният експерт Самвел Мартиросян.

Кибер атаката, при която са иззети данните, е извършена от групата Monte Melkonian Cyber Army. По-рано хакерите заплашиха да атакуват сайта на правителството на Азербайджан.

Днес във Виена ще се проведе специално заседание на постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във връзка с конфликта. В хода на заседанието председателите на Минската група ще информират постоянния съвет за ситуация в зоната на конфликта и за своята позиция, а след това ще се състои дискусия с участието на страните-членки на ОССЕ.

"Ройтерс" обяснява, че регионална война би дестабилизирала целия район, лежащ на важно трасе за пренос на петрол и газ от Каспийско море и Централна Азия към Европа. Двете регионални сили Русия и Турция също може да се окажат въвлечени чрез договорите си за военно-техническа помощ с Ереван и Баку, а руснаците имат и две бази в Армения. Иран предупреди в неделя воюващите да не се повтаря инцидентът, при който три мини, изстреляни от минохвъргачка, паднаха на негова територия през границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!