Над 33-ма загинали в Нагорни Карабах, боевете продължават

OFFNews 04 април 2016 в 12:57 2880 0

Снимка EPA

Най-малко 33-ма души са загинали, а над 200 са били ранени в резултат на бойните действия в Нагорни Карабах.

Това съобщи в доклад Управлението на ООН по координация на хуманитарните въпроси.

Според документа са загинали най-малко 30 войници и 3 мирни жители. Броят на ранените – военни и цивилни, все още не е потвърден официално, но според неофициални източници са пострадали над 200 души.

По данни на ООН в района на бойните действия живеят около 14 400 души.

Според правителството на Азербайджан няма вътрешна миграция на хора. От Армения пък посочват, че 50 души са поискали временно убежище в Ереван. И двете правителства са на мнение, че за момента не се нуждаят от хуманитарна помощ, се посочва още в доклада на ООН.

Напрежението в Нагорни Карабах рязко се изостри и на 2 април започнаха бойни действия. Двете страни взаимно се обвиниха за започването на боевете.

Бойните действия продължават вече трети ден, като от арменското военно министерство заявиха, че обявеното примирие е нереално.

Нагорни Карабах е под контрола на арменската армия и местни сили след края на войната през 1994 г. В дългогодишните преговори под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа няма напредък за уреждане на конфликта.

И двете страни обявиха, че са готови да преговарят за примирие. Армения посочи, че е готова да преговаря за връщане на положението преди началото на боевете. От Баку пък подчертаха, че териториалната цялост на страната никога не е била и няма да бъде въпрос на преговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови