Полицаи в Йерусалим застреляха палестинец, нападнал ги с нож

OFFNews 19 февруари 2016 в 12:15 2685 5

Снимка Ройтерс

Израелски полицаи застреляха палестинец след като ги нападна с нож и рани двама, съобщава Ройтерс.

Инцидентът е станал днес в старата част на Йерусалим и е пореден случай на насилие в последните месеци.

"Терористът е нападнал полицейски патрул в гръб, ранявайки ги леко. В отговор те са открили огън и са го неутрализирали", обясни говорител на местната полиция, допълвайки, че мъжът е бил убит.

Кръвопролитието възбуди страховете за ескалация на напрежението, десетилетие след последното палестинско въстание. 

Ден по-рано двама палестински тинейджъри на 14-годишна възраст убиха с нож израелец в супермаркет. Тогава въоръжен цивилен простреля нападателите, които впоследствие бяха откарани за лечение в болница.

От октомври насам в страната при нападения с нож, престрелки и врязвания с коли, бяха убити 28 израелци и един американец.

От своя страна полицията в Израел е убила най-малко 164 палестинци, 108 от които са били терористи, а повечето от останалите са били застреляни по време на насилствени протести срещу правителството. Много от нападателите са били тинейджъри.

Напрежението в Израел се покачи вследствие на много фактори, сред които спор, свързан със свещената джамия Ал-Акса в Йерусалим и провалът на водените преговори за осигуряване на автономия за палестинците в окупираните от Израел земи.

Палестинските лидери заявиха, че в резултат на провала, много отчаяни младежи не виждат бъдеще пред тях. Израел от своя страна твърди, че тинейджърите са подстрекавани към насилие от лидерите на общността и от ислямски групи, искащи да видят разрухата на страната.

Вчера българският дипломат Николай Младенов, който е пратеник на ООН в Израел за да участва в преговорите за примирие между Израел и Палестина, изрази притесненията си, че кръвопролитията може да навлизат в нова тревожна фаза. Той призова лидерите на двете страни да осигурят политически хоризонт за хората си и да отхвърлят подстрекателството от екстремисти в собствените си лагери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови