Бивш премиер на Израел влезе в затвора заради подкупи

OFFNews 15 февруари 2016 в 11:02 3160 3

Olmert

Снимка РИА "Новости"

Олмерт твърди, че не е вземал рушвети докато е бил премиер

Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт пристигна в затвора с лек режим Маасияху в централния град Рамла, югоизточно от Тел Авив, където ще излежава присъда от 19 месеца лишаване от свобода за вземане на подкупи и възпрепятстване на правосъдието, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

70-годишният Олмерт е първият бивш израелски правителствен ръководител зад решетките, отбелязва Франс прес. Той е настанен в блок 10 на затвора, наречен от медиите "ВИП крилото". Блокът с шест килии е за общо 18 затворници, посочва ТАСС.

В коридора има телефони, блокът има зала за почивка и учебна зала, двор за разходки, синагога, библиотека и столова. Олмерт, който беше премиер от 2006 до 2009 г., бе осъден през март 2014 г. на 18 месеца затвор за взети подкупи докато е бил кмет на Ерусалим между 1993 и 2003 г.

На по-ниска инстанция Олмерт бе осъден на 6 години затвор, но Върховният съд намали присъдата на 18 месеца. Към нея миналата седмица бе прибавен един месец затвор за възпрепятстване на правосъдието.

Продължилата седем години съдебна сага на Олмерт подкопа шансовете на последния сериозен кръг мирни преговори за Близкия изток и издигна на власт твърдолинейния премиер Бенямин Нетаняху, отбелязва Асошиейтед прес. Часове по-рано Ехуд Олмерт призова израелците да си спомнят опитите му за постигане на мир с палестинците и отрече да е нарушавал закона.

"Когато бях премиер ми бе дадена най-високата отговорност да опазя сигурността на гражданите на Израел, а днес аз съм този, който отива зад решетките", каза Олмерт във видеопослание, наричайки преживяването си "болезнено и странно".

Той призна, че е допуснал грешки, но заяви, че те не са били престъпление и отрече да е вземал подкупи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!