Походът на ''Вагнер'' съживи страха от руския ядрен арсенал

OFFNews 25 юни 2023 в 11:36 3080 0

Вагнер

Снимка БТА/АП

Походът на "Вагнер" към Москва

Походът на наемниците от "Вагнер" към Москва съживи един стар страх на Вашингтон: какво ще стане с руските ядрени оръжия, в случай на вътрешен бунт, пише Ройтерс.

Решението на Евгений Пригожин да изтегли бойците уталожи непосредствените притеснения от голям конфликт в Русия, но случаят показа, че властта на руския президент Владимир Путин отслабва.

Снимките на танкове по руските улици напомниха за Августовския пуч в Москва от 1991 година и възникналите тогава страхове, че някой недобросъвестен командир може открадне ядрена бойна глава, каза бивш служител на американското разузнаване.

"Разузнавателната общност ще бъде силно фокусирана върху руските запаси от ядрени оръжия", прогнозира Марк Полимеропулос, бивш висш офицер от ЦРУ, ръководил тайните операции на службата в Европа и Евразия.

"За нас е важно да знаем кой контролира ядрените оръжия, защото се притесняваме, че терористи или лоши хора като чеченския лидер Рамзан Кадиров могат да ги потърсят, за да се възползват от тях", посочи Даниел Хофман, бивш високопоставен служител на ЦРУ, който е оглавявал московския му отдел.

ISW : Пригожин се надцени, но властта на Путин е разклатена

Кадиров обеща да помогне за потушаването на бунта на "Вагнер" и изпрати хиляди свои бойци в южния руски град Ростов на Дон, който беше завзет от наемниците.

Американски представители казаха, че не виждат непосредствена заплаха за сигурността на руските стратегически и тактически оръжия.

Не сме забелязали никакви промени в разположението на руските ядрени сили", заяви пред Ройтерс говорител на американския Съвет за национална сигурност. "Русия носи специална отговорност за командването, контрола и охраната на ядрените си сили, за да гарантира, че няма да бъдат предприети действия, които застрашават стратегическата стабилност, допълни той.

Но безопасността на тези оръжия представлява постоянна грижа за Вашингтон. В годишен доклад на американските разузнавателни служби се посочва, че "сигурността на руските ядрени материали... остава проблем, въпреки подобренията в защитата, контрола и отчетността".

''Ню Йорк Таймс'': САЩ са знаели, че Пригожин готви бунт

Сценарият, който тревожи експертите, е че ако отново избухнат остри разногласия за войната в Украйна, някоя недобросъвестна военна фракция може да си осигури контрол върху определени оръжия.

Русия разполага с най-големия ядрен арсенал в света, като според Федерацията на американските учени, той е включвал 5977 ядрени бойни глави. САЩ, за сравнение, разполагат с 5428.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки