Пригожин спря метежа и похода си към Москва: новините на живо минута по минута

OFFNews 24 юни 2023 в 18:21 35756 33

Ростов на Дон

Снимка Getty Images

ЧВК Вагнер по улиците на Ростов на Дон

ЧВК "Вагнер" спира движението на колоните, обръща ги и се връща към полевите лагери, заяви ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин в събота вечерта.

Разбирайки цялата отговорност за това, че може да бъде пролята руска кръв от една от страните, ние обръщаме своите колони и се оттегляме в своите места на дислокация съгласно плана, заяви Пригожин.

През изминалия ден ЧВК "Вагнер" установиха контрол над Ростов на Дон и Воронеж и настъпваха към Москва. 

В Москва се готвеха за пристигането на частната армия, като изграждаха контролно-пропускателни пунктове с бронирани превозни средства и войски на южния й подстъп. Червеният площад беше затворен.

По-рано днес президентът на Русия Владимир Путин се зарече да смаже бунта, който той сравни с Гражданската война в Русия преди малко повече от век.

„Президентът прави голяма грешка, говорейки за измяна. Ние сме патриоти, бием се за нашата родина. Не искаме страната повече да живее сред корупция и измама“, отговори Пригожин в аудиообъщение.

В събота вечерта пресслужбата на Лукашенко обяви, че след консултации с Путин беларуският президент е разговарял с Евгений Пригожин и се е договорил с него "за недопустимостта на кръвопролитие на руска територия". Лукашенко твърди, че Пригожин е приел предложението му "да се спре движението на въоръжените части на Вагнер на руска територия и да се предприемат по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението".

Властта на Путин зависи от това дали може да събере достатъчно лоялни войски, който да се бият с бунтовниците, във време, когато повечето руски сили са разположени на фронтовата линия в Южна и Източна Украйна. Бунтът също така рискува да дезорганизира руските сили, водещи война срещу Украйна, точно когато Киев започна най-решителната си контраофанзива от началото на войната през февруари миналата година, отбелязва БТА.

Новините на живо минута по минута:

23:18 ч. - Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Путин, разказа пред журналисти подробности за преговорите между Евгений Пригожин и Александър Лукашенко.

Лукашенко твърди, че Пригожин е приел предложението му "да се спре движението на въоръжените части на Вагнер на руска територия и да се предприемат по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението".

Ето какво съобщи говорителят на Путин за постигнатото споразумение:

- Наказателното дело срещу Пригожин ще бъде прекратено, а самият Пригожин "ще отиде в Беларус";

- Наемниците, участвали в бунта, няма да бъдат съдени, предвид военните им заслуги;

- Част от бойците, които не са участвали в бунта, ще подпишат договори с Министерството на отбраната;

- Лукашенко сам се е предложил за преговарящ, тъй като познава Пригожин от повече от 20 години;

- Не се планират нови обръщения към руснаците от страна на Владимир Путин.

22:29 ч. - Бойците на ЧВК „Вагнер“ започнаха да напускат територията край щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон. Хора във военни униформи опаковат снаряжението си, разпределят се по превозните средства и напускат позициите си, твърди ТАСС.

22:23 ч. - Десетки жители скандираха „Вагнер, Вагнер!“ тази вечер близо до военния щаб в Ростов на Дон, превзет рано сутринта от наемниците на Евгений Пригожин, докато те както се виждаше се готвеха да напуснат позициите си, предаде Франс прес. Събрали се на главна улица в центъра на града, много жители извадиха телефоните си, за да заснемат бойците на паравоенната групировка, докато ги аплодираха.

22:21 ч. - Губернаторът на Липецка област, разположена южно от Москва, обяви началото на отмяната на мерките за сигурност, взети по-рано днес.„Наложените днес ограничения започват да се премахват. В близко бъдеще ще отворим отново достъпа до пътищата в областта“, съобщи губернаторът Игор Артамонов в Телеграм. Бойците на Вагнер бяха навлезли в областта по-рано днес и тогава Артамонов призова жителите да си останат по домовете.

21:52 ч. - Източната групировка войски започна днес настъпление едновременно в няколко направления, съобщи заместник-министърът на отбраната на Украйна Ханна Маляр. ВСУ са предприели офанзива в направленията Орихово-Василовка, Бахмут, Богдановка, Ягидне, Клишчиевка, Курсюмивка и има напредък във всички тях, допълни заместничката на Олексий Резников.

21:30 ч. - В 21.00 Лукашенко и Путин отново са провели телефонен разговор и детайлно са обсъдили преговорите с Пригожин. Путин е благодарил на колегата си за помощта, твърдят от пресслужбата на президента на Беларус.

21:10 ч. - Кадри в Телеграм и Туитър показват как бойци на "Вагнер" си тръгват от центъра на Ростов на Дон в тъмни уазки с викове "Вагнер - сила!".

20:41 ч. - Ново съобщение от Пригожин: "Искаха да разформироват ЧВК Вагнер. Ние излязохме на 23 юни на Марш на справедливостта. За едно денонощие ние стигнахме на 200 километра от Москва. За това време ние не сме проляли нито една капка кръв на нашите бойци. Сега дойде моментът, когато кръвта може да се пролее. Затова, разбирайки цялата отговорност за това, че може да бъде пролята руска кръв от една от страните, ние обръщаме своите колони и се оттегляме в своите места на дислокация съгласно плана." В съобщението на Пригожин не се казва нищо за споразумение с Лукашенко.

20:21 ч. - Пресслужбата на Лукашенко твърди, че след консултации с Путин беларуският президент е разговарял с Евгений Пригожин и се е договорил с него "за недопустимостта на кръвопролитие на руска територия". Твърди се, че Пригожин е приел предложението на Лукашенко "да се спре движението на въоръжените части на Вагнер на руска територия и да се предприемат по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението".

"В момента на масата е предложен абсолютно благоприятен и приемлив вариант за разрешаване на ситуацията с гаранции за сигурността на бойците от ЧВК "Вагнер" - твърди пресслужбата. 

19:57 ч. - Ройтерс съобщава, че конвоят на "Вагнер", който се отправя към Москва, се ръководи лично от "героя на Русия" и откровен нацист Дмитрий Уткин.

19:55 ч. - Говорителят на Кремъл Песков: Владимир Путин няма да присъства на празника "Алени платна", традиционен ежегоден абитуриентски празник на Санкт Петербург.

19:52 ч. - Полският военен аналитик Ярослав Волски: Масова вълна от дезертьори и предаващи се в плен руски войници в Запорожка област. Потвърдено за две направления, но предаващите се руснаци са много. Ако продължи още няколко дни така, всичко ще рухне.

19:50 ч. - БТР и полицаи на магистрала в покрайнините на Москва.

Снимка: АП/БТА

19:44 ч. - "Днес президентът Байдън разговаря с президента на Франция Еманюел Макрон, канцлера на Германия Олаф Шолц и министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак. Лидерите обсъдиха положението в Русия. Те също така потвърдиха непоколебимата си подкрепа за Украйна" - съобщават от Белия дом.

19:40 ч. - Евгений Пригожин заяви в телеграм канала си, че неговите наемници са в покрайнините на Москва. Пригожин също отбеляза, че дава на руските власти половин час да се разкарат, след което наемниците ще влязат в града: „Наблюдаваме ситуацията, властите не ни разбраха. Ще бъдем твърди."

Освен това той подчерта, че руското министерство на отбраната изтегля войските от фронтовата линия в Украйна от много направления и ги изпраща в Москва, като добави, че „много от тях доброволно преминават на наша страна и отиват към Москва“.

19:29 ч. - Над Москва кръжат хеликоптери.

19:27 ч. - В Москва се преустановяват всички масови прояви на открито до 1 юли, съобщиха властите.

19.22 ч. - Първи изстрели в района на щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон. От ЧВК "Вагнер" са дали разпореждане на всички цивилни да се разотидат по домовете си заради очакваното пристигане на чеченците от "Ахмат", съобщава РИА Новости. Впоследствие записи от граждани показаха, че изстрелите са "разстрел" от страна на боец на "Вагнер" на вратата на офис на "Ростелеком".

19:08 ч. - В Русия е ограничен достъпът на "Вагнер" в социалните мрежи "ВКонтакте" и "Одноклассники". Целта е да се пресече разпространението на призиви за участие във "военния метеж", съобщава ТАСС.

19:00 ч. - Владимир Путин подписа днес закон, който позволява 30-дневно задържане и глоба за нарушаване на военното положение в местата, където то е въведено.

18:44 ч. - Появиха се съобщения, че властите в Липецка област разрушават пътното платно на местната магистрала, свързваща селата и населените места с областния център.

18:38 ч. - Кметът на Москва Сергей Собянин обяви понеделник за неработен ден - "с цел минимизиране на рисковете" в рамките на режима на "антитерористична операция", наложен в столицата. Собянин помоли жителите на Москва "да се въздържат от пътуване из града", тъй като "е възможно блокиране на движението в някои квартали и по някои пътища".

18:25 ч. - Хората се тълпят на жп линията в Ростов на Дон с надеждата да избягат. Очакват се сблъсъци между чеченските бойци на Кадиров и частите на "Вагнер".

18:16 ч. - Журналист на Ройтерс съобщава, че военни хеликоптери са открили огън по колона на „Вагнер“  на магистрала М4 край град Воронеж, която има в състава си поне един танк. 

18:10 ч. - В Москва Червеният площад е блокиран от метални бариери.

18:00 ч. - Сергей Наришкин, ръководител на руската Служба за външно разузнаване каза, че е ясно, че опитът за „дестабилизация на обществото и разпалване на братоубийствена гражданска война“ се е провалил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1700

37

johnkill34

25.06 2023 в 07:48

Руски цирк.
Ще засилиш 25000 човека с 1700 техника да карат 1000 км и на другия ден - айде няма нужда разотивайте се.
Ами тея хора какво ще правят после?
Това са си убийци. Те цял живот само да стрелят знаят. Това им е професията.
Който не бил на бунта ще подпише и ще стане държавен войник. Ами другите?
Има нещо гнило, което още не е ясно

5330

35

deyan_h

25.06 2023 в 00:15

*Илже да се чете като: " и може би"
Т9.... Фуск.

5330

34

deyan_h

25.06 2023 в 00:14

Чек... Внукът на Шамил,
Ген. Лейт. От руската армия Мехмед Шапи.... Кавалер на Анна... Эееее... Той не умира ли 1906-та?

Илже би трябва все пак да.... Четете повечко?

5330

29

deyan_h

24.06 2023 в 23:40

Бтвей, ако Вагнер имат Воронеж.... Там има "ядрена база"...Нима Пригожин вече има контрол над мин. тактически заряди?? Оооо?)) л

5330

28

deyan_h

24.06 2023 в 23:35

По историческите паралели.

Освен Валенщайн, сравняват и с Корниловският метеж... Пшик.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика