''Ню Йорк Таймс'': САЩ са знаели, че Пригожин готви бунт

OFFNews 25 юни 2023 в 08:53 6725 7

Евгений Пригожин

Снимка БТА/АП

Евгений Пригожин, собственик на "Вагнер"

Още в сряда високопоставени представители на националната сигурност на Съединените щати са имали доказателства, че основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин се готви да предприеме военни действия срещу руското министерство на отбраната.

Това пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на запознати с въпроса източници. "Информацията е счетена както за солидна, така и за тревожна, тъй като съществува възможността голям съперник на САЩ с ядрени оръжия да потъне в хаос", продължава американското издание.

ЧВК Вагнер свали руски самолет и 3 вертолета, настъпва към Москва с 25 000 души и 1700 единици техника (обновява се)

Не е известно кога точно САЩ за първи път са научили за плановете на Пригожин. Проведени за брифинги с представители на президентската администрация и Пентагона. Малка група лидери в Конгреса са информирани в четвъртък с увеличаването на доказателствата.

Пригожин спря метежа и похода си към Москва: новините на живо минута по минута

Към момента на разговора събеседниците не знаели какъв ще бъде резултатът от военните действия на Пригожин. Те обаче били загрижени как това може да повлияе на контрола върху руския арсенал с ядрени оръжия.

Защо са мълчали

Американският президент Джо Байдън миналия октомври говори за опасността, която може да представлява Владимир Путин, ако се почувства притиснат в ъгъла, припомня вестникът.

За разлика от месеците преди Русия да нахлуе в Украйна, когато оповестяването на информацията целеше да спре Путин сега в службите се опасявали, че ако кажат каквото и да било, руският президент може да ги обвини, че ръководят преврат. Освен това нямали интерес да помагат на Путин, защото пукнатините в подкрепата му трябва да бъдат извадени на показ. Едновременно с това разбирали, че Пригожин би бил непредсказуем лидер.

Договорката: Пригожин заминава за Беларус, никой от ''Вагнер'' няма да бъде съден за бунта

Не е известно обаче кога точно САЩ са научили за този план. Анализът им на разрастващата се вражда между Пригожин и Министерството на отбраната (която стана особено ожесточена през последните месеци) показал, че ставащото е ясен знак за вътрешното напрежение, причинено от войната в Украйна и неуспехите на Москва в снабдяването на военните. Според служител, разговарял с "Ню Йорк таймс", напрежението е индикатор колко зле се развиват военните събития и за "Вагнер", и за редовната армия.

Друга хипотеза е, че Путин може да е създал у Пригожин фалшивото усещане, че може да действа открито срещу военните. Оценката на американското правителство в хода на битката за Бахмут е, че е много вероятно Пригожин да е наредил на руски части да подкрепят силите на "Вагнер".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

7

Име на профила

25.06 2023 в 19:31

Доктрината им е различна, може да нямат хиперзвукови, но имат десетки други разработки и план за действието им. Бях пуснал на тролетариата едно клипче какво би се случило ако Московия използва ядрено оръжие, в което теоретично се унищожава черноморския флот на мурзилките. F-35, ADM-160 MALD, следвани от B2. И това е един сценарий. Дронове, лазерни оръжия, микровълнови оръжия. Както се казва "F*ck around and find out why Uncle Sam doesn't have universal healthcare".

Казвайки всичко това, аз мисля, че колективния запад се събуди. Модернизация на въоръжението в НАТО е на дневен ред, и до десетилетие в езплоатация ще има множество оръжия от следващо поколение - във въздуха, върху и под земята.

* Не ми убягва иронията, че след като вече не съм експерт по подводници, отново ставам военен такъв, но тази информация е публична, и тези оръжия хората наистина са ги виждали, не са редки като армата или сатана-2.

318

6

Valioka

25.06 2023 в 15:04

На САЩ не им трябва да знаят, а да си напънат задниците и да наваксат 15 годишното изоставане от развитието на модерни хиперзвукови оръжия... Проспаха една не малка част от съвремието и се надявам това да не им изиграе лоша шега.

5330

5

deyan_h

25.06 2023 в 15:01

* какая публика, такой и оркестр..
))

5330

4

deyan_h

25.06 2023 в 15:00

А защо дроновете падат, точно като стигнат Московска област?

))
GPS... В Москва гпс-ът е със страшна грешка...
Та след 1000 км през ПВО-то.... падат от грешни данни.

Получава се, че Щатите пазат Москва...)
Е, ка е?

8053

3

DARTH VADER

25.06 2023 в 11:18

Руснаци,сър...

И музикантите и публиката

2073

2

Johnny B Goode

25.06 2023 в 10:47

Руска му работа, нищо не могат да направят като хората. Каквито им безаналоговите пушкала, такива им и превратите.
Ама важното е, че СВО върви по плана.

2550

1

alfakentavur

25.06 2023 в 09:49

Не! Не! И не!
Не е възможно "гнилият Запад" да е знаел нещо, което рашистките тролчета не знаеха. Та изпаднаха в ступор за 24+ часа.
 
X

Да помогнем на украинските деца!