ISW : Пригожин се надцени, но властта на Путин е разклатена

Според Института за изследване на войната скорошен срив на руското правителство не се очаква

OFFNews 25 юни 2023 в 10:52 5392 3

метеж

Снимка БТА/АП

Привърженици на ЧВК "Вагнер"

Ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин е заложил на това, че единственият начин да запази компанията си като независима сила - е да действа срещу Министерството на отбраната на РФ, но е надценил перспективите си.

Това гласи нов анализ на Института за изследване на войната (ISW). Анализаторите отбелязват, че Пригожин е възприел поставения от Министерството на отбраната краен срок 1 юли за официализиране на контрола върху нередовните формирования, включително "Вагнер", като екзистенциална заплаха за политическото си (а вероятно и за личното си) оцеляване.

Кой е Евгений Пригожин: от затвора през кетъринг за Кремъл до най-сериозния бунт срещу Путин

Затова той е решил да рискува, използвайки собствените си сили, в опит да предизвика промени в ръководството на Министерството на отбраната, вместо да загуби напълно ЧВК "Вагнер". Анализаторите в Института предполагат, че Пригожин е планирал метежа, за което свидетелстват координацията и скоростта на придвижване на Вагнер, но все още няма потвърждение на тази хипотеза.

Експертите на ISW отбелязват, че единствената реална надежда на Пригожин за траен успех е била да осигури дезертьорството на Министерството на отбраната, но той не го е направил.

"Бунтът на Пригожин допълнително подкопа базата му за подкрепа в ултранационалистическата общност, руското правителство и в самата ЧВК "Вагнер", заявяват експертите.

ЧВК Вагнер свали руски самолет и 3 вертолета, настъпва към Москва с 25 000 души и 1700 единици техника (обновява се)

Институтът предполага, че Пригожин е разгневил и много служители на "Вагнер" и симпатизанти на ултранационалистите от тази ЧВК, като не е довършил опита за марш в Москва.

Освен това анализаторите отбелязват, че споразумението, постигнато от Пригожин с Лукашенко и Кремъл, ще разочарова служителите на Вагнер, тъй като слага край на усилията на лидера на наемниците да ги предпази от подчинение на Министерството на отбраната.

От Института за изследване на войната посочват още, че фактът, че беларуският диктатор Александър Лукашенко е изиграл пряка роля в спирането на военната офанзива срещу Москва, е унизителен за руския президент Владимир Путин.

Лукашенко твърди, че е убедил Пригожин да спре метежа в Русия

Анализаторите признават, че тази ситуация е предоставила на Лукашенко някои предимства. Той е използвал собствените си "съществуващи канали", за да изясни ситуацията на място и да преговаря с Евгений Пригожин.

Институтът отбелязва, че достъпът на Лукашенко до такива канали и успешните преговори с Пригожин показват, че той има известно влияние върху лидера на "Вагнер", което е използвал, за да деескалира ситуацията.

ISW допуска, че Лукашенко ще се опита да използва деескалацията на въоръженото въстание, за да постигне свои цели, като например да забави официализирането на Беларус като съюзна държава на Русия или да попречи на Путин да използва беларуските въоръжени сили в Украйна.

Кремъл е изправен пред изключително несигурно равновесие. Споразумението, постигнато от Лукашенко, е краткосрочно решение, а бунтът на Пригожин разкри сериозни недостатъци в Кремъл и руското министерство на отбраната, се казва в доклада на института.

В същото време в него се отбелязва, че "предположенията, че бунтът на Пригожин, отговорът на Кремъл и посредничеството на Лукашенко са инсценирани от Кремъл, са абсурдни.

Руски медии: Част от ръководството на Русия се евакуира в Санкт Петербург, докато трае антитерористичната операция

ISW отбеляза, че бунтът е разкрил слабостта на силовите структури на Русия и е показал неспособността на Путин да използва своевременно силите си, за да противодейства на вътрешната заплаха, и допълнително е подкопал монопола му върху властта.

Бързата офанзива на Пригожин срещу Москва направи за смях повечето от редовните сили на Русия и показа на всички сили за сигурност, ръководители на държавни компании и други ключови фигури в руското правителство, без изключение, че една частна военна сила, отделена от държавата, може да постигне впечатляващи резултати. Действията на "Вагнер" демонстрираха и деградацията на военните резерви на Русия, които са почти изцяло заети от войната в Украйна, анализира Институтът.

Оттам отбелязват също, че очевидната изненада на Кремъл от действията на Пригожин говори лошо за вътрешното разузнаване на Русия. Въпреки че Пригожин постоянно засилваше реториката си срещу Министерството на отбраната още преди бунта, Путин все пак не успя да намали този риск.

Ние не прогнозираме скорошен срив на руското правителство. Въпреки това бунтът на Пригожин и развръзката на събитията от 23 и 24 юни, макар и да не са непременно борба между Пригожин и Кремъл в широкия смисъл на думата, вероятно ще нанесат значителни щети на правителството на Путин и на руските военни усилия в Украйна, обобщава Институтът.

Военният бунт на Пригожин

На 23 юни лидерът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че позициите на неговите наемници са били атакувани от руски военни. Заради това той обяви, че ще "спре" руския министър на отбраната Шойгу.

В следобедните часове на 24 юни наемниците на ЧВК "Вагнер" достигнаха Московска област. На 200 км от Москва обаче Пригожин реши да върне конвоя с военна техника. Това стана след разговори със самопровъзгласилия се за президент на Беларус Александър Лукашенко.

Договорката: Пригожин заминава за Беларус, никой от ''Вагнер'' няма да бъде съден за бунта

В резултат на това страните постигнаха споразумение: на Вагнер е гарантирана сигурността, а Пригожин трябва да се оттегли в Беларус. Обвиненията срещу него ще бъдат свалени и делото ще бъде прекратено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

25.06 2023 в 11:44

Това всъщност е нещо като правно върховенство или по-точно право на върховенството. Каво върховният каже, то е право. За да се спази процедурата, съдът само трябва да произнесе тържествено - Да влезе убитият!
 
X

Да помогнем на украинските деца!