Погребението на Бенедикт XVI: за първи път папа погребва своя предшественик (допълнена)

OFFNews 05 януари 2023 в 14:46 2050 0

погребение

Снимка Getty images

Тленните останки на Бенедикт XVI бяха изложени за поклонение в базиликата "Свети Петър".

Погребението на папа Бенедикт XVI, който се оттегли през 2013 г., е уникална церемония за Католическата църква, организирана от Ватикана. За пръв път в историята на Църквата прощалната церемония на един папа е оглавена от друг - действащ папа.

Обикновено в последния път починалият се придружава от камердинера, който в момента на смъртта на понтифа става действащ глава на църквата до избирането на нов папа, отбелязва Би Би Си.

Бенедикт XVI беше придружен от папа Франциск.

Службата в базиликата "Свети Петър" във Ватикана на практика е същата като при погребението на папа, който не е напускал престола до смъртта си. В молитвите и песнопенията, които бележат статута на Бенедикт XVI като "папа в покой", обаче има редица промени.

Прието е да се унищожи "рибарският пръстен" на понтифика - златен пръстен, изобразяващ апостол Петър, който хвърля рибарска мрежа от лодка в морето. Такъв пръстен се изработва лично за всеки новоизбран папа и има за цел да му напомня, че е наследник на мисията на апостол Петър, ловец на човешки души. Когато папата умре или абдикира, камердинерът унищожава пръстена му в присъствието на останалите кардинали.

В случая с Бенедикт XVI няма да има такава церемония, тъй като пръстенът му беше "анулиран" още през 2013 г. по време на абдикацията му.

За първи път от почти 10 г. само един човек - настоящият глава на Католическата църква Франциск - ще има право да носи бели одежди във Ватикана.

Действащият папа Франциск и оттеглилият се негов предшественик Бенедикт XVI. Снимка: Getty images

На 2 януари ковчегът с тялото на Бенедикт XVI беше изложен в катедралата "Свети Петър", за да се сбогуват всички с него. Повече от 40 000 души дойдоха до ковчега на понтифика през първите пет часа, съобщи ватиканската полиция.

Тялото на папа Бенедикт XVI е в кипарисов ковчег, в който се намират и някои предмети, напомнящи за времето, когато е бил на трона - лист със списък на най-значимите събития по време на папството му, както и монети, издадени по времето, когато е бил глава на Католическата църква.

На погребалната церемония присъстваха делегации от Италия и Германия, родинини на покойния понтифик. Освен това присъстваха кралят и кралицата на Белгия, но не като официални гости - те пожелаха да се сбогуват с Бенедикт XVI в лично качество.

Бенедикт XVI ще бъде погребан в криптата под базиликата "Свети Петър". Преди това там беше положено тялото на неговия предшественик папа Йоан Павел II, който почина през 2005 г. По-късно, през 2011 г., ковчегът с тялото на Йоан Павел II е преместен на последното му място в параклиса "Свети Себастиан".

Бенедикт XVI, който почина на 31 декември на 95-годишна възраст, беше избран за папа през 2005 г. На 78-годишна възраст той става един от най-възрастните кардинали в историята, възкачили се на Светия престол. Известно е, че когато предишният папа Йоан Павел II умира през 2005 г., кардинал Йозеф Ратцингер (истинското име на Бенедикт XVI, преди да бъде избран за папа) вече мисли да се оттегли от църковните дела.

Бенедикт XVI е първият понтифик от Германия от пет века насам.

Критиците и недоброжелателите неведнъж са напомняли на понтифика за детството му в нацистка Германия и за факта, че през 1941 г. се е присъединил към Хитлерюгенд и дори е служил в зенитно-ракетен батальон. Йозеф Ратцингер приема католическата вяра след войната.

Огромно множество от хора се събра пред базиликата "Свети Петър", за да се прости с папата в покой. Снимка: Getty images

През февруари 2013 г. 86-годишният Бенедикт XVI обяви, че напуска престола по здравословни причини.

"След като многократно изпитвах съвестта си пред Бога, стигнах до убеждението, че силите ми, поради напредналата ми възраст, вече не са достатъчни за правилното изпълнение на служението на Свети Петър", каза Бенедикт XVI.

Това е първата доброволна абдикация от почти шест века насам: Григорий XII прави същото през 1415 г.

След абдикацията си Бенедикт XVI получава почетната титла "папа в покой" и се настанява в бившия манастир на Църквата майка във Ватикана. Публичните му изяви са изключително малко след това.

Българският патриарх Неофит изпрати съболезнователен адрес до папа Франциск по повод кончината на предшественика му папа Бенедикт XVI, съобщиха от Българската патриаршия.

"Ваше Светейшество, вестта за кончината на Вашия предшественик на Римския престол - почетния папа Бенедикт XVI, натъжи сърцето ни!", се казва в съболезнователния адрес до папа Франциск.

Нашият патриарх отбелязва още, че покойният папа Бенедикт XVI "остави дълбока диря с богатото си богословско творчество, което докосна сърцата на мнозина човеци".

"През периода на управлението на Римската църква (2005-2013 г.) той се стремеше към прилагане на дело на християнските добродетели - вяра, надежда и любов (I Кор. 13:13), както и твърдото отстояване на Христовата повеля за единение и мир между човеците.

Изказваме искрени съболезнования на Ваше Светейшество, към клира, монашеството и опечалените християни!", пише още българският патриарх до папа Франциск.

"Нека Възкръсналият Господ и Спасител Иисус Христос, Чиято "правда е вечна и закон е истина" (Пс. 118:142) упокои душата на новопредставилия се папа Бенедикт XVI, а делата, що извърши в полза на Христовото Благовестие, бъдат за негово спасение! С обич в Христа", посочва още в съболезнователния адрес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови