Под дъжд от ракети съюзническите сили бягат от Кабул

Още една афганистанка роди на борда на евакуационен самолет

OFFNews 30 август 2021 в 14:24 2185 0

Снимка Getty Images

Част от разрушенията след ракетния обстрел до летището в Кабул

Американската противоракетна отбрана е прихванала пет ракети, изстреляни към летището в Кабул рано в понеделник, заяви американски представител, докато САЩ бързат да завършат изтеглянето си от Афганистан, с което ще сложат край на най-дългата си война.

След като евакуираха около 114 400 души, включително чуждестранни граждани и афганистанци, считани за „изложени на риск“, откакто Кабул падна под властта на талибаните на 15 август, американските и съюзническите сили трябва да завършат собственото си изтегляне до 31 август. Този краен срок беше определен в съгласие с талибаните и въпреки призивите на съюзниците от Г-7, президентът Байдън реши да не го продължава.

Броят на американските войски на летището намаля под 4000 през уикенда, тъй като изтеглянето се ускори след като самоубийствената бомбена атака на „Ислямска държава“ в четвъртък уби десетки афганистанци и 13 американски войници.

Афганистанските медии съобщиха, че в понеделник ракетната атака е започнала от задната част на превозно средство. Информационната агенция Pajhwok съобщи, че няколко ракети са ударили различни части на столицата на Афганистан.

В изявление Белият дом заяви, че президентът Джо Байдън потвърждава отново заповедта си командирите да направят „всичко необходимо, за да защитят нашите сили на място“, след като беше информиран за атаката. Байдън е информиран, че операциите по евакуацията продължават непрекъснато, се добавя в изявлението.  

В неделя американски дрон уби атентатор-самоубиец, за когото се предполага, че е подготвял атака на летището от името на ИДИЛ-К, местното подразделение на "Ислямска държава", което е враг както на Запада, така и на талибаните.

Централното командване на САЩ заяви, че разследва съобщенията за цивилни жертви. По данни на очевидци са загинали девет души, от които шест деца.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид нарече действията на САЩ на чужда земя незаконни пред китайската държавна телевизия CGTN в понеделник.

Това беше вторият удар на САЩ след като в събота дрон уби двама екстремисти от „Ислямска държава“ в източната провинция Нангархар и бяха ранени две жени и дете.

Въпреки всички усилия на западните сили да евакуират възможно най-много хора, десетки хиляди отчаяни афганистанци може да останат в страната.

Двама американски представители заявиха, че евакуацията ще продължи в понеделник, като се даде приоритет на хората в изключителен риск. Други страни също са отправили искания в последния момент за извеждане на хора от тази категория, казаха служителите.

Последният британски полет напусна столицата Кабул в събота, а посланикът в Афганистан сър Лори Бристоу пристигна в Оксфордшир в неделя сутринта. Така приключи 20-годишния военен ангажимент на Обединеното кралство със страната, контролирана от талибаните.

Посланикът беше похвален за това, че е останал, за да помогне лично при обработката на визите на летището.

Повече от 1 000 британски войници бяха в столицата в разгара на операцията по евакуация, в която от 14 август досега бяха превозени над 15 000 души от Великобритания.

Една бежанка от Афганистан, 26-годишната Соман Нури, роди момиченце по време на евакуационен полет, предназначен за Бирмингам. Без лекар на борда, кабинният екипаж е асистирал за раждането на момиченцето Хавва.

Има опасения, че около 800 до 1100 афганистанци, включително такива, работили за правителството на Обединеното кралство, и между 100 и 150 британски граждани не са успели да извършат евакуационни полети, каза в петък министърът на отбраната Бен Уолъс.

Тази сутрин обаче министърът на външните работи Джеймс Клевърли каза пред Би Би Си, че е "невъзможно" да се знае точната цифра.

Оттеглянето на последните войски ще сложи край на ръководената от САЩ военна намеса в Афганистан, започнала в края на 2001 г., след нападенията на Ал Кайда срещу САЩ на 11 септември.

Подкрепяните от САЩ сили свалиха талибанското правителство, което беше осигурило убежище на лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен, който беше убит от американските сили в Пакистан през 2011 г. Десетилетия след това силите се борят срещу ислямистките бойци.

Управлението на талибаните от 1996 до 2001 г. беше строго и по ислямския закон на шериата, при което много политически и човешки права и свободи бяха ограничени, а жените - тежко потиснати.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че групата ще обяви пълен кабинет през следващите дни и че трудностите ще отшумят бързо, след като новата администрация започне да управлява.

Но тъй като икономиката му е разбита от десетилетия война, Афганистан сега е изправен пред внезапно спиране на притока на чуждестранна помощ в размер на милиарди долари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови