Афганистан: САЩ удари с дрон предполагаема кола бомба на ИДИЛ-К, девет души са загинали

OFFNews 30 август 2021 в 10:55 1926 0

Снимка Getty Images

Американските сили нанесоха удар с дрон в Кабул в неделя, при който загина атентатор-самоубиец, заподозрян в подготовка за атака на летището, заявиха американски представители. Освен него са загинали и деветима цивилни от едно семейство, включително шест деца. 

Ударът беше вторият, извършен от американските сили в Афганистан, след като атентатор от "Ислямска държава" удари летището в четвъртък, убивайки 13 американски войници и множество афганистански цивилни, опитващи се да избягат от страната. 

В отговор в петък американската армия нанесе удар с дронове, насочени срещу екстремисти на афганистанската част на групата - ИДИЛ-К в провинция Нангархар, източно от Кабул.

Американски представител заяви, че вторият удар в неделя е извършен от дрон и вторичните експлозии след удара показват, че автомобилът е носил „значително количество експлозивни материали“.

Свидетели съобщават за голям взрив, разтърсил квартала северно от международното летище Хамид Карзай, а телевизионни кадри показват в небето да се издига черен дим.

Съседи и свидетели казаха пред CNN, че са загинали няколко души, включително деца.

"Всички съседи се опитаха да помогнат и донесоха вода, за да потушат огъня и видях, че има пет или шест души загинали“, разказа съсед. "Бащата на семейството, още едно малко момче и други две деца. Те бяха мъртви. Бяха на парчета. Имаше [също] две ранени."

Централното командване на САЩ заяви, че разследва съобщенията за цивилни жертви.

"Знаем, че са последвали значителни и мощни експлозии в резултат на унищожаването на превозното средство, което показва наличието на голямо количество експлозивни материали вътре, което може да е причинило допълнителни жертви“, се казва в съобщението.

"Не е ясно какво може да се е случило и ние разследваме допълнително", добави централното командване.

Президентът Джо Байдън предупреди в събота, че ситуацията в Кабул остава изключително опасна и че началниците на силите са му казали, че в следващите 24-36 часа е много вероятно да има още едно бойно нападение

Американските представители заявиха, че са особено загрижени от това, че ИДИЛ-К може да атакува летището докато американските войски напускат, по-специално с ракети и експлозиви, пренасяни от превозни средства.

Когато талибаните завзеха Афганистан по-рано този месец, Байдън изпрати хиляди войници на летището в Кабул, за да помогнат за евакуацията на американски граждани, афганистанци в риск и други чужденци, които искаха да избягат от новите управници на страната.

В пика на изтеглянето 5800 американски войници охраняваха летището, където безпрецедентната операция с въздушна евакуация трябва да приключи до вторник.

Въпреки обещанието на Байдън да преследва извършителите на атентата в четвъртък, американските представители предупредиха, че САЩ не могат да направят друго освен символичен акт или ограничена операция, за да отслабят ИДИЛ-К.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови