Ципрас извади финансовия министър на Гърция от преговорите за дълга

OFFNews 27 април 2015 в 22:00 8156 7

Янис Варуфакис

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е извадил финансовия министър Янис Варуфакис от екипа, който преговаря с МВФ и ЕС за дълга. Варуфакис вече ще играе ролята на надзорник на процеса, съобщиха световните агенции.

Решението на Ципрас идва, след като Варуфакис не успя да договори поредния транш помощи за Гърция на срещата на еврозоната в Рига и беше посрещнат с призиви за оставка.

Ципрас и неговите съветници обявиха подкрепата си за финансовия министър. Въпреки това обаче начело на преговарящия екип беше поставен зам.-министърът на външните работи Евклид Цакалотос.

Решението е било приветствано от представители на еврозоната, според които начинът, по който Варуфакис се е държал по време на преговорите, го е превърнал в допълнителна пречка в преговорите.

Финансовият министър беше остро критикуван след преговорите на еврозоната миналия петък, тъй като не е успял да представи убедителни реформени политики, които да бъдат обсъдени.

Медиите го нападнаха пък за това, че не е присъствал на официалната вечеря в Рига.

В същото време главният секретар на финансовото министерство Никос Теохаракис беше отстранен от водещата позиция в преговорите с Брюкселската група кредитори. На него беше поверена задачата да подготви план за растеж, който да залегне в основата на следващата сделка, на която се надява Гърция, през юни.

Преговорният екип за разговорите с Брюкселската група ще води близкия до вицепремиера Янис Драгасакис Георгиос Хулиаракис.

Атина съставя и нов екип, който ще помага на представителите на ЕС и МВФ да събират информация за икономиката на страната.

Тази новина беше посрещната позитивно от борсите. Лихвите по гръцките двугодишни облигации слязоха с 250 базисни пункта до 23,55%, индексът на атинската борса се покачи с 4%, а акциите на гръцките банки поскъпнаха с 9%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови