Почина комикът националист, който се изгаври с черепа на украински боец

OFFNews 09 февруари 2023 в 11:12 6906 10

Мангушев

Снимка Телеграм

Игор Мангушев

Известният наемник - капитанът от руската армия и стендап комик Игор Мангушев е починал в болница, дни след като е бил прострелян в главата от близко разстояние в окупирана Украйна, съобщиха негови приятели, цитирани от Би Би Си.

Съпругата на Мангушев Татяна определи инцидента като екзекуция.

Той командваше подразделение за борба с безпилотни летателни апарати в окупирания Луганск, но също така беше и един от основателите на наемническа група, която се сражаваше с украинските сили през 2014 г. 

В края на август м.г. стендап комикът устрои зловещо шоу като излезе на сцената с черепа на убит от подразделението му украински защитник на Азовстал. Монологът на Мангушев съдържаше серия подигравки и гаври с паметта на убития и предизвика бурни реакции в политическите среди в Украйна и в Европа.

Преди пет дни неизвестен стрелец проби черепа на руския неонацист от формированието "Светлая Русь". Руснакът е бил откаран в болница в Кадиевка, Луганска област. Според лекарите и според написаното от руските пропагандисти Мангушев е прострелян в тила и от много близко разстояние. Състоянието му се определяше като "стабилно тежко с негативна тенденция". В бележките за раняването му пишеше, че е капитан от 4-та бригада на 2-ри Армейски корпус на 8-а армия на ВС на РФ и е бил командир на групата за противодействие на дронове с позивна "Берег".

Крайният националист казваше, че Русия не воюва с хората, а с идеята за Украйна като "антируска държава" и няма значение колко украинци са загинали. Мангушев излиза от неонацистко движение, за да стане съосновател на частната наемническа група "Енот". По-късно се разбра, че си е сътрудничил с най-известния руски наемнически бос Евгений Пригожин като политически стратег.

Стрелбата предизвика широки спекулации за това кой може да е извършил убийството на контролно-пропускателен пункт в окупирания украински град Кадиевка. Руските власти разследват убийството и досега не са съобщили нищо за обстоятелствата извън това, че куршумът е заседнал в мозъка му. 

Друг крайнодесен руски националист, Павел Губарев, заяви, че всички знаят кой стои зад стрелбата, и отбеляза, че Пригожин за момента е замълчал.

11-месечната война в Украйна активизира мрачния свят на екстремистите в Русия и предизвика съперничество между тях. След нападението руският експерт Марк Галеоти заяви, че това показва, че Русия се връща към традициите от 90-те години на миналия век, "когато убийството беше бизнес тактика, а границите между политиката, бизнеса, престъпността и войната станаха почти безсмислени", напомня Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

11

Johnny B Goode

09.02 2023 в 16:08

Много жалко. Надявах се да живее още 50 години във вегетативно състояние.

905

10

lilianasimeono1

09.02 2023 в 14:44

Бог забавя, но не забравя!

345

9

Джендо Джедев

09.02 2023 в 14:31

Шекерчо,

Абсолютно!

-529

8

6екеr4о

09.02 2023 в 14:22

Г-н Дж. Дж.,
днес сте изключително саркастичен, но има защо!
Случилото се е екзекуция, която във военно време и то на такъв урод няма защо да се коментира.
Хубаво е да има възмездие, а и съм напълно убеден, че тая екзекуция по никакъв начен не намалява бойния дух на украинците...
И аз с огромно нетърпение очаквам разправата с тролските фабрики у БГ-то, л@йнометите следва да си получат заслуженото...

345

7

Джендо Джедев

09.02 2023 в 14:06

"ще видите нагледно какво е война, глад , мобилизация и живот в окопите, с крака подгизнали във вода. "

Кухолейко,

Знаем какво е, няма защо да виждаме. Питахме твоите орки дето от година мрат като мухи в окопите. :D

-240

6

редовно четящ

09.02 2023 в 13:57

Л@йн@метът бръмбалей да внимава много с изхвърлянията! Ще дойде и до тролските фабрики, още малко!

345

5

Джендо Джедев

09.02 2023 в 12:54

Ордьовърчо,

Ще ходиш ли на погребението? Все пак един от твоите орки е дал фира. Или ще си на погребението на оня оркски генерал с култовото име Улянов дето украинците го очистиха като по буквар преди 2 дни? Усещам, че си раздвоен. Или пък тях няма да ги погребват, а просто ще ги полеят с бензин и ще им драснат клечката, по стара рашистка традиция в стил "Своих не бросаем"? Хахахахаха! :D

345

4

Джендо Джедев

09.02 2023 в 12:51

Жалко! Трябваше да остане жив и в съзнание, но да не може сам да си избърже задника като се насере. Е, все пак Бог е по-милостив от очакваното. Но едва ли му е спестил еднопосочния билет то ада.:D

625

2

1215

09.02 2023 в 11:37

Каквото повикало, това се обадило.Долни изроди са руснаците.
 
X

Да помогнем на украинските деца!